BiH
12

SNSD: Radojičić ostao kod kuće, Vasić u prvim redovima, Dodik zabranio "Oslobođenje"

Piše: G. D.
(Foto: Klix.ba)
Danas su u Banjoj Luci održane sjednice Izvršnog i Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata, na kojima je, kako je rekao predsjednik ove stranke Milorad Dodik, utvrđeno da je SNSD na proteklim izborima ostvario veliku pobjedu, iako nije uspio da ostvari sve planirane ciljeve.

Dodik je mirno ponovio da je SNSD i dalje najjača i najstabilnija stranka u RS i da nikakve namjere stranih faktora to ne mogu da ugroze. Podsjetio je još jednom na stav SNSD-a prema kojem će poslanici ove stranke napuštati sjednice Predstavničkom doma Parlamenta BiH sve dok Šefik Džaferović ne bude smijenjen. Međutim, kada je upitan da prokomentariše odsustvo Igora Radojičića sa današnjih sjednica, Dodik je pao u vatru.

"Idite kod Igora kući, pa ga pitajte zašto nije došao. Zašto mene pitate to? On je važan član naše stranke koji je mnogo uradio za nju, pogotovo u gradskom odboru SNSD-a. On ima određena neslaganja oko formiranja vlasti na nivou BiH i to je njegovo legitimno pravo. Sve ostalo su spekulacije", rekao je Dodik.

On je dodao da je bjekstvo Mileta Radišića, koji se prije tri dana trebao predati na odsluženje trogodišnje zatvorske kazne, u nadležnosti sudova i policije.

"Neprimjereno je da se meni postavljaju takva pitanja. Zašto mene pitate za Radišića, nisam ja nadležan za njega? Pokušavate da napravite negativnu sliku o sudstvu RS. Vlast nema nikakav uticaj na sudski sistem u RS", kategoričan je Dodik.

Dodik je istakao i da je prisustvo Nade Tešanović na saboru HNS-a njena privatna odluka i da njeno glasanje ne pravi nikakvu štetu SNSD-u.

"Ona je mene obavijestila da ide na taj sabor. Nije rekla da će glasati i kako će glasati, ali to uopće nije bitno. To su nekorektnosti koje se nameću ovoj stranci. Pojedini mediji su u tome uporni i zbog toga sam otkazao u svim ustanovama kupovinu 'Oslobođenja', jer nam ne treba tolika negativna energija", istakao je Dodik.

Sjednici Glavnog odbora SNSD-a je prisustvovao i Rajko Vasić.