Zvizdićeva inicijativa
245

SNSD protiv još jednog načina pojeftinjenja goriva: Odbili i suspenziju carinskih stopa

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije usvojena ni inicijativa predsjedavajuće g ovog doma Denisa Zvizdića da se na dnevni red hitno uvrsti i tačka o privremenoj suspenziji carinskih stopa kod ulaska goriva u BiH.
Prijedlog nije usvojen jer nije bilo entitetske većine, tj. nedovoljno poslanika iz RS-a, iako je postojala opća većina. Za prijedlog je, od prisutnih 29 poslanika, 26 bilo za, troje protiv i isto toliko suzdržanih.

Protiv su, očekivano, glasali poslanici SNSD-a.

Kako je u obrazloženju zahtjeva za stavljanje na dnevni red ove tačke rekao Zvizdić, usvajanje ovog prijedloga bi za posljedicu imalo niže cijene goriva u BiH.

"S obzirom da veliki dio ekonomije zavisi od cijene nafte, došlo bi do stabilizacije i drugih cijena. BiH je skoro jedina u regiji koja ima ovakvu stopu", rekao je Zvizdić.

Podsjećamo, ranije zbog istog razloga nije usvojen prijedlog poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saše Magazinovića (SDP) i Branislava Borenovića (PDP), koji su tražili da se na dnevni red današnje sjednice ovog doma uvrsti tačka koja se odnosi na akcize na gorivo.

Tada je SNSD-ova poslanica Snježana Novaković Bursać rekla da su oni "za ukidanje akciza na gorivo ali da nju niko do sada nije uvjerio da će ukidanjem akciza gorivo biti jeftinije".