{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SNSD predložio zaključak o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH

F
24.1.2012. u 19:57
0
39
SNSD predložio zaključak o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH
0
SNSD predložio zaključak o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH
Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) predložio je zaključak kojim traži od poslanika iz RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH da predlože zakon o prestanku važenja Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH.
Time će, smatraju, biti uređeno preuzimanje predmeta pred mjesno nadležnim sudovima i tužilaštvima.

Ovaj, te još neke zaključke, SNSD je predložio nakon što je danas parlament RS-a razmatrao Izvještaj o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih koji je pripremio Centar RS-a za istraživanje ratnih zločina.

U jednom od zaključaka te stranke navodi se i da Narodna skupština traži od poslanika iz RS u Parlamentarnoj skupštini BiH da otvore raspravu o provođenju strategije za rad na predmetima ratnih zločina da bi se utvrdili pravci efikasnog i nepristrasnog rada pravosudnih institucija u slučajevima ratnih zločina.

Od Vlade RS-a traže da predloži kompletan sistem i organizaciju pravosuđa u RS i BiH na kojima bi RS insistirala u strukturalnom dijalogu sa EU, a također se ponovo izražava nezadovljstvo radom Suda i Tužilaštva BiH u slučajevima ratnih zločina.

Parlament RS-a će se o ovim te ostalim zaključcima, među kojima je i onaj PDP-a u kojem se traži da Skupština obaveže predstavnike RS-a u institucijama BiH da formiranje Vijeća ministara BiH uslove donošenjem zakona o prestanku rada stranih sudija i tužilaca u pravosudnim organima BiH, izjasniti naknadno, prilikom glasanja o svim razmatranim tačkama ove sjednice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: