{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skupština RS traži ukidanje Suda i Tužilaštva BiH

F
25.1.2012. u 14:25
0
14
Skupština RS traži ukidanje Suda i Tužilaštva BiH
0
Skupština RS traži ukidanje Suda i Tužilaštva BiH
Narodna skupština RS-a danas je većinom glasova skupštinske većine usvojila zaključak SNSD-a u kojim se traži od poslanika iz RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH da predlože zakon o prestanku važenja Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH.
Time će, smatraju, biti uređeno preuzimanje predmeta pred mjesno nadležnim sudovima i tužilaštvima.

Klub SNSD-a je ovaj i još neke zaključke predložio nakon što je parlament RS-a jučer razmatrao Izvještaj o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih koji je pripremio Centar RS-a za istraživanje ratnih zločina.

U jednom od zaključaka te stranke navodi se i da Narodna skupština traži od poslanika iz RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH da otvore raspravu o provođenju strategije za rad na predmetima ratnih zločina da bi se utvrdili pravci efikasnog i nepristrasnog rada pravosudnih institucija u slučajevima ratnih zločina.

Od Vlade RS-a traže da predloži kompletan sistem i organizaciju pravosuđa u RS-u i BiH na kojima bi RS insistirala u strukturalnom dijalogu s EU, a također se ponovo izražava nezadovljstvo radom Suda i Tužilaštva BiH u slučajevima ratnih zločina.

Potrebnu poslaničku podršku nije dobio zaključaj PDP-a u kojem se traži da Skupština obaveže predstavnike RS-a u institucijama BiH da formiranje Vijeća ministara BiH uvjetuje donošenjem zakona o prestanku rada stranih sudija i tužilaca u pravosudnim organima BiH.

Poslanici su tokom današnjeg glasanja o razmatranim tačkama prihvatili i Izvještaj Pravobranilaštva RS-a o radu u 2010.godini, Izvještaj o stanju i uslovima privređivanja u prehrambenoj industriji za 2010., Informaciju o aktivnostima RS-a u oblastima regionalne i institucionalne saradnje, te Informaciju o aktivnostima na izgradnji mreže autoputeva i brzih puteva u RS-u.

Uz ovu tačku nije prihvaćen zaključak poslanika Srpske demokratske stranke da Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS-u tokom ove godine obavi reviziju izgradnje autoputa Banja Luka-Gradiška.

Na kraju današnje sjednice Narodne skupštine RS-a podršku je dobila i Informacija o realizaciji Programa razvoja sporta i Strategije razvoja sporta u RS-u u periodu od 2008.do 2012. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: