{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SNSD podnio 11 amandmana na zakon o referendumu

F
10.2.2010. u 12:01
0
50
SNSD podnio 11 amandmana na zakon o referendumu
0
SNSD podnio 11 amandmana na zakon o referendumu
Narodna skupština Republike Srpske
Vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predložio je amandmane na Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi RS-a, u kojima se navodi da prijedlog za raspisivanje entitetskog referenduma može podnijeti i najmanje 3.000 birača, umjesto, kako je predviđeno u tom zakonu 10.000 birača.
Predloženim zakonom definirano je da odluku o raspisivanju referenduma donosi Narodna skupština RS-a prostom većinom glasova ukupnog broja narodnih poslanika, a da prijedlog za raspisivanje mogu podnijeti predsjednik RS-a, Vlada i najmanje 30 narodnih poslanika.

Amandmani SNSD-a se odnose i na mogućnost raspisivanja referenduma radi prethodnog izjašnjavanja građana i potrebe da se ovaj prijedlog uskladi s ustavom u dijelu koji se odnosi na to da li građani na referendumu mogu samo da iniciraju, ali ne i predlože promjene ustava.

SNSD amandmanski predlaže i nove odredbe koje se odnose na glasanje u Brčko Distriktu za one osobe koje se izjašnjavaju kao državljani RS-a.

Ove osobe mogu da glasaju na republičkom referendumu, ali republička komisija ne može provoditi radnje na pripremi referenduma niti imenovati komisiju za provođenje referenduma u Distriktu.

Zbog toga, smatra SNSD, ovo pitanje treba riješiti sporazumno s vlastima Distrikta, poštujući njegov status.

Ova stranka podnijela je 11 amandmana na predloženi zakona, a SDS tri.

Amandmani SDS-a odnose se na obaveznost rezultata referenduma, kao i da građani na taj način mogu da odlučuju o promjeni ustava i odluci o pristupanju BiH vojnim savezima.

Sinoć je na nivou poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini RS-a pokušano da se postigne konsenzus o amandmanima koji su uloženi na ovaj zakon, ali do dogovora nije došlo.

U današnjoj raspravi poslanici SDS-a su postavili i pitanje koštanja referenduma, za šta bi, po nekim njihovim slobodnim procjenama, bilo potrebno više od dva miliona KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: