NSRS
0

SNSD podnio 11 amandmana na zakon o referendumu

FENA
Narodna skupština Republike Srpske
Narodna skupština Republike Srpske
Vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predložio je amandmane na Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi RS-a, u kojima se navodi da prijedlog za raspisivanje entitetskog referenduma može podnijeti i najmanje 3.000 birača, umjesto, kako je predviđeno u tom zakonu 10.000 birača.

Predloženim zakonom definirano je da odluku o raspisivanju referenduma donosi Narodna skupština RS-a prostom većinom glasova ukupnog broja narodnih poslanika, a da prijedlog za raspisivanje mogu podnijeti predsjednik RS-a, Vlada i najmanje 30 narodnih poslanika.

Amandmani SNSD-a se odnose i na mogućnost raspisivanja referenduma radi prethodnog izjašnjavanja građana i potrebe da se ovaj prijedlog uskladi s ustavom u dijelu koji se odnosi na to da li građani na referendumu mogu samo da iniciraju, ali ne i predlože promjene ustava.

SNSD amandmanski predlaže i nove odredbe koje se odnose na glasanje u Brčko Distriktu za one osobe koje se izjašnjavaju kao državljani RS-a.

Ove osobe mogu da glasaju na republičkom referendumu, ali republička komisija ne može provoditi radnje na pripremi referenduma niti imenovati komisiju za provođenje referenduma u Distriktu.

Zbog toga, smatra SNSD, ovo pitanje treba riješiti sporazumno s vlastima Distrikta, poštujući njegov status.

Ova stranka podnijela je 11 amandmana na predloženi zakona, a SDS tri.

Amandmani SDS-a odnose se na obaveznost rezultata referenduma, kao i da građani na taj način mogu da odlučuju o promjeni ustava i odluci o pristupanju BiH vojnim savezima.

Sinoć je na nivou poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini RS-a pokušano da se postigne konsenzus o amandmanima koji su uloženi na ovaj zakon, ali do dogovora nije došlo.

U današnjoj raspravi poslanici SDS-a su postavili i pitanje koštanja referenduma, za šta bi, po nekim njihovim slobodnim procjenama, bilo potrebno više od dva miliona KM.