{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I pored zakona, referendum ne mora biti raspisan

F
10.2.2010. u 19:48
0
9
I pored zakona, referendum ne mora biti raspisan
0
I pored zakona, referendum ne mora biti raspisan
Jedan od amandmana SNSD-a, koji su večeras usvojeni u Narodnoj skupštini RS-a uz Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi u RS-u, predviđa da, bez obzira na postojanje Zakona, referendum ne mora da bude raspisan kako je to bilo predviđeno u prvobitnom prijedlogu zakona.
SNSD-ovim amandmanom referendum se predviđa kao mogućnost umjesto kao obaveza, kako je predviđeno zakonom, odnosno zakonska odredba prema kojoj se „referendum raspisuje radi prethodnog izjašnjavanja građana“ mijenja se odredbama da se referendum „može raspisati“.

Amandmani SNSD-a predviđaju i potrebu da se ovaj zakon uskladi sa Ustavom u dijelu koji se odnosi na to da građani mogu samo da iniciraju, ali nemaju pravo da predlažu promjene ustava.

SNSD je amandmanski predlažio i nove odredbe Zakona o referendumu i građanskoj incijativi koje se odnose na glasanje u Brčko Distriktu za one osobe koje se izjašnjavaju kao državljani RS-a.

Ove osobe mogu da glasaju na republičkom referendumu, ali republička komisija ne može provoditi radnje na pripremi referenduma niti imenovati komisiju za provođenje referenduma u Distriktu.

Zbog toga, smatra SNSD, ovo pitanje treba riješiti sporazumno s vlastima Distrikta, poštujući njegov status.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: