Političke igre
22

SNSD planira "prodati" koaliciju: Kako su SDS i PDP vrbovali Dodikove partnere

D. Be.
Milorad Dodik i partneri (Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija)
Milorad Dodik i partneri (Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija)
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čelu s Miloradom Dodikom spreman je izdati koalicione partnere, prvenstveno DNS i Socijalističku partiju, zarad popune ministarskih funkcija samo svojim članovima, što već izaziva veliko nezadovoljstvo i nepovjerenje starih partnera u RS-u.

Nakon što su proglašeni izborni pobjednici, vlast u entitetu Republika Srpska formirana je brzo i efikasno, a vladajuća koalicija SNSD, DNS, Socijalistička partija, Ujedinjena Srpska i NDP je brzo napravila dogovor i o raspodjeli resora u trenutku stupanja na vlast na državnom nivou.

Prema prvobitnom planu, koaliciji oko SNSD-a je pripalo mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kao i tri ministarstva.

Daljnjim dogovorom partnera iz RS-a jedan resor je trebao dobiti vjerni Pavićev DNS (Ministarstvo prometa i komunikacija), dok je Đokićeva Socijalistička partija trebala predložiti nestranačkog kandidata koji će se izjasniti iz reda ostalih za prvog čovjeka Ministarstva za izbjeglice i ljudska prava.

Godina blokade prilika za lobiranje

No, tokom godine blokade formiranja vlasti i postavljanja novih funkcionera na državnim jaslama krenula su lobiranja i pregovori "ispod stola" onih koji nisu uspjeli pobijediti na posljednjim izborima.

Kako Klix.ba saznaje SDS i PDP su pokušali izlobirati zvaničnike DNS-a i SP-a te im obećali mnogo više od Dodikove ponude. Mirko Šarović i Branislav Borenović bili su spremni DNS-u ustupiti mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, dok je Socijalističkoj partiji obećano jedno državno ministarstvo i mjesto predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Lideri i članovi SDS-a i PDP-a (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)
Lideri i članovi SDS-a i PDP-a (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

U toku tih pregovora pojavila se inicijativa SDS-a i PDP-a za izmjenu Poslovnika o radu s ciljem deblokiranja rada komisija u državnom parlamentu. Taj trenutak je očito bio ključan da se SNSD trzne i krene u napad.

U kratkom periodu popunjavaju stalne komisije članovima SNSD-a, a zatim kao grom iz vedra neba dolazi vijest o dogovoru članova Predsjedništva BiH za imenovanje mandatara za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i slanju dokumenta Program reformi BiH umjesto ANP-a u NATO štab.

Sada, kada ima sve karte u svojim rukama, Milorad Dodik ne želi ništa prepustiti slučaju. Tri ministarstva uz prvog čovjeka Vijeća ministara BiH i člana Predsjedništva BiH prvom čovjeku SNSD-a daje ogromnu političu moć na državnom nivou uz suverenu vladavinu i na entitetskom nivou.

Stranci žele tzv. specijaliste u Vijeću ministara BiH

Za koalicione partnere Dodik sada planira zamjeničke pozicije ministara i manji broj direktorskih funkcija u preduzećima, odnosno agencijama.

Sve to vodi ka konačnom epilogu da će u ovoj igri kratkih rukava ostati DNS i SP koji su nakon izbora bili uz SNSD i nadali se mrvicama pri raspodjeli vlasti. Trzavice na relaciji SNSD - DNS zbog raspodjele direktorskih pozicija u entitetskim javnim preduzećima lideri ovih stranaka Milorad Dodik i Marko Pavić su uspjeli smiriti nakon niza sastanaka.

Da li će nezadovoljstvo nakon formiranja državne vlasti isplivati na površinu, upućeni smatraju da za sada neće, jer politička moć Milorada Dodika bi ih mogla skupo koštati političke karijere. Do kada će DNS i SP uspjeti balansirati i usmjeravati veliko nezadovoljstvo nekim drugim putem ostaje da se vidi.

Treba istaći i da prema trenutnim informacijama kojima raspolažemo, predstavnici međunarodne zajednice, a posebno ambasadori zemalja Kvinte, koje su učestvovale u kreiranju rješenja za deblokadu vlasti, žele Vijeće ministara BiH kreirano od tzv. specijalista, odnosno ministara koji će biti kompetentni nositi se sa situacijom zbog planiranih investicija i migrantske krize.