Instrukcija Dodika
12

SNSD najvjerovatnije neće doći na sjednicu o povećanju akciza na gorivo

Piše: Er. M.
Marković i Majkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Marković i Majkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Klub Saveza nezavisnih socijaldemokrata najvjerovatnije neće učestvovati u hitnoj sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na čijem dnevnom redu se nalazi set zakona koji reguliše povećanje akciza na gorivo za 15 feninga.

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković izjavila je za Klix.ba da će definitivni stav o učešću na sjednici Klub zastupnika SNSD-a donijeti tek nakon sjednice kluba.

"Dobili smo obavještenje da će biti sjednica i pretpostavljam da je to poziv da taj dan budemo u Sarajevu. Mi ćemo na sjednici kluba odlučiti hoćemo li to podržati i da li ćemo uopće prisustvovati sjednici", kazala je Marković.

Istakla je da ukoliko se uzme u obzir posljednja izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, da su male vjerovatnoće da će SNSD učestvovati u donošenju tih zakona.

"Predsjednik SNSD-a jasno je poručio da to treba da uradi Savez za promjene i aktuelna vlast na nivou BiH. Mi ćemo se voditi time, ali vidjet ćemo još prije same sjednice Zastupničkog doma", rekla je Marković.

Podsjećamo, hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za 5. april, kada bi zastupnici trebali raspravljati o povećanju akciza na gorivo za 15 feninga.

Na dnevnom redu je zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, po hitnom postupku, zatim zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, po hitnom postupku.

Pored toga pred zastupnicima će se naći i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini, po hitnom postupku, te zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zаkоnа о оsigurаnju dеpоzitа u bаnkаmа Bоsnе i Hеrcеgоvinе.