Negativa(c) dana
0

SNSD i SDS, nova demonstracija sile u NSRS-u

Sarajevo-x.com
Momir Malić novi je predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske, što nije neočekivana odluka s obzirom na najave koje smo slušali prethodnih dana, ali je odluka protivna članu 69. Ustava Republike Srpske.

Ovakvom odlukom delegata Vijeća naroda, koji su umjesto predsjedavajućeg iz reda bošnjačkog naroda izabrali Malića, prekršen je Ustav RS-a koji nalaže da se na šest pozicija sudske, zakonodavne i izvršne vlasti u tom entitetu ne smiju nalaziti više od dva predstavnika jednog naroda. Isto tako se ne smije desiti da jedan narod ili ostali nemaju nijednog predstavnika. Teoretski ne, ali se to danas upravo desilo neizborom Mirsada Đape, odnosno izborom Malića.

Izbor Malića je flagrantno kršenje Ustava RS-a Da bude još apsurdnije, delegati iz reda srpskog naroda samovoljno su odlučili imenovati predsjedavajućeg Kluba Bošnjaka Muje Hadžiomerovića na mjesto potpredsjednika Vijeća Naroda, bez njegovog pristanka. To je još jedan presedan i primjer odabira funkcionera na ključnim pozicijama u RS-u.

Ovakva odluka Vijeća naroda, odnosno jasna demonstracija sile vladajuće koalicije u RS-u, rezultirat će pokretanjem pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što će imati za posljedicu blokadu funkcionisanja zakonodavne i izvršne vlasti u tom entitetu.