{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SNSD, DNS i SP u Brčkom dogovorili koaliciju

F
4.11.2014. u 18:58
3
13
SNSD, DNS i SP u Brčkom dogovorili koaliciju
3
Predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Socijalističke partije (SP), Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić večeras su se u Brčkom dogovorili o formiranju vlasti nakon izbora u RS-u te najavili i potpisivanje sporazuma o koalicionoj saradnji.
O detaljima tog sporazuma bit će riječi naknadno, navedeno je nakon sastanka.

Milorad Dodik je potvrdio da će ovaj dogovor rezultirati sporazumom o saradnji na nivou RS-a i BiH, ali nije iznosio detalje tog dokumenta dok se o njemu ne izjasne organi stranaka.

Dodik navodi da se može smatrati definitivnim njihov dogovor o koaliciji.

Ponovio je da 42 poslanika za skupštinsku većinu moraju biti iz stranaka iz RS-a, ali je dodao da imaju i više od tog broja.

Politike na bazi kojih treba da se razvijaju odnosi u RS-u i BiH su, kaže, između ostalog, i potvrđena spremnost za put BiH ka EU, da politika prema NATO savezu ostaje ista kao i dosad te još mnoga druga pitanja.

"Prvi put smo dogovorili ovim koalicionim sporazumom, koji ćemo potpisati nakon zvaničnog objavljivanja izbornih rezultata, i to da smo uveli predsjednički kolegij koalicije koji će se sastajati jednom sedmično i dati odgovore na sva važna pitanja", rekao je Dodik.

Đokić je na pres-konferenciji, nakon dvosatnog sastanka, rekao da te tri partije imaju 42 poslanika potrebna za skupštinsku većinu te da je taj "bazni" princip ispunjen i da se može mijenjati samo da se toj većini pridruže i druge stranke.

Ove tri stranke dosad su bile u koaliciji na nivou RS-a, a Đokić je naveo da je to osiguralo stabilnost, ali i da je ostalo dosta otvorenih pitanja posebno na nivou BiH i da tome mora biti posvećena pažnja.

Marko Pavić je rekao da su usaglašene važne politike na bazi kojih treba da se razvijaju RS i BiH te da su na osnovu činjenice da imaju potrebna 42 poslanika za skupštinsku većinu odlučili da naprave koaliciju.

On je potvrdio da su dio te strukture i koalicioni partneri DNS-a, Srpska radikalna stranka Dragana Đurđevića i Napredna Srpska Adama Šukala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: