BiH
5

SNSD, DNS i SP potpisali sporazum o zajedničkim političkim ciljevima

Piše: G. D.
(Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić potpisali su danas u Banjoj Luci Sporazum o zajedničkim političkim ciljevima i saradnji. Glavne tačke sporazuma su jačanje ekonomije, rješavanje socijalnih pitanja, borba protiv kriminala, korupcije i terorizma.

"Obezbijedili smo dovoljan kapacitet za formiranje Narodne skupštine RS i Vlade RS. Uprkos mnogim spekulacijama i novinarskoj neodoljivoj želji da znaju sve - posjedujemo većinu za NSRS i to ćemo manifestovati 24. novembra. Nikakve montirane afere ne mogu oduzeti legitimitet toj većini", rekao je Dodik.

On je dodao da BiH predstavlja jednu od potencijalnih zemalja za širenje različitih oblika terorizma, podsjećajući da je određeni broj stanovnika BiH učestvovao na bliskoistočnim ratištima.

"Olako stvorena koalicija između SDA i tri političke partije iz RS bila je rezultat vremenskog cajtnota i potrebe da se ne izgubi sve i ta koalicija, a to će vrijeme uskoro pokazati, nema budućnost. Slavodobitnost koja pokušava da se pokaže nakon potpisivanja te koalicije mogla bi da se pokaže kao nerealna veoma brzo", smatra Dodik.

Lider DNS-a Marko Pavić rekao je da su prioriteti Sporazuma ekonomija, zapošljavanje i socijalna pitanja.

"Nema nikoga ko bi mogao osporiti jedno od tih pitanja. Naš stav o ustavnom uređenju je da promjena nema i da ih ne može biti. Ostajemo u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma, što znači da neće biti prenošenja nadležnosti. Naš pravac je proevropski. DNS neće prihvatiti nikakvu centralizaciju. Nema nejasnih pitanja između koalicionih partnera", dodao je Pavić.

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je da su građani na izborima glasali za politiku koju predstavlja ova koalicija, ali da su istovremeno tražili i određene promjene.

"Najveću pažnju posvetit ćemo ekonomskim i socijalnim pitanjima. Moramo vidjeti kako će dalje ekonomski rasti i razvijati se RS i kako ćemo smanjiti nezaposlenost. Nismo još uvijek govorili o foteljama. To su vrlo značajna pitanja o kojima ćemo tek razgovarati", rekao je Đokić.

Dodik je još jednom potvrdio da će DNS dati predsjednika NSRS, ali nije htio reći koji će poslanici činiti većinu u NSRS. On je dodao i to da će uskoro saopštiti mandatara za sastav nove Vlade RS.