Saopćenje portala PL BiH
0

VIDEO / Snimak Vaskovića u Srebrenici objavio je Haški tribunal

Sarajevo-x.com
Portal Patriotske lige BiH koji je na svojoj web-stranici prvi u BiH objavio snimak sramne uloge novinara Slobodana Vaskovića 12. jula 1995. u Srebrenici u saopćenju za javnost ističe da im ovaj videomaterijal nisu poslali ni Milorad Dodik ni Bakir Hadžiomerović već da su ga pronašli u online arhivi Haškog tribunala.

"Na web-stranici Haškog tribunala potražite: Potocari footage – Video of the Serb forces entering Potocari on 12 July 1995. (BCS, 1 Pages). Snimak je u haškoj arhivi postavljen kao dokazni materijal u okviru predmeta Popović i drugi, a dio s Vaskovićevim 'uzimanjem izjave' počinje na 11:55. Snimak je postavljen na tu stranicu prije nekoliko mjeseci", naveli su s ovog portala i dodali:

"Ratni snimak smo igrom slučaja pronašli na spomenutoj stranici tek prošlog ponedjeljka. Kada smo vidjeli da se radi o nemontiranom materijalu snimljenom u Potočarima 12. jula 1995. i da se na njemu pojavljuje tadašnji novinar Radio RS Slobodan Vasković koji 'junački' sa kolegom Snježanom Lalovićem pravi intervju sa zarobljenim Srebreničanom Abdulahom Purkovićem i njemu diktira šta da odgovori na njihova pitanja, sve u svrhu velikosprske ratne propagande, odlučili smo postaviti snimak na YouTube bez oklijevanja".

Portal PLBiH odlučio je također otkriti izvor snimka nakon sinoćnjeg Centralnog dnevnika na TV 1, u kojem je Vasković izjavio da je urednik emisije "60 minuta" Bakir Hadžiomerović postavio snimak na internet.

"Izjava Vaskovića da je snimak u javnost pustio Hadžiomerović kako bi mu se osvetio zbog davanja otkaza je laž i obmana javnosti. Ovih dana po internet portalima i na našim medijima smo se načitali/naslušali raznih teorija o izvoru snimka, da je snimak poslao Dodik da uništi '60 minuta', pa SDS, ili Tihić, ili SDP, pa sad evo i Bakir Hadžiomerović. Šutjeli smo jer do momenta kad smo objavili snimak, iako su svi znali za Vaskovićevu prošlost pravili su se da za to ne znaju, pa smo ih malo pustili da sebi prave kule od karata raznim teorijama. Zašto se nije ranije istražila detaljno Vaskovićeva uloga u ratu, neka nam to glavni protagonisti objasne, ali nakon ovih zadnjih optužbi od Vaskovića na račun Hadžiomerovića, da on stoji iza nas, nije pošteno da i dalje šutimo", saopćili su s portala.

Dodaju kako ih je u svemu iznenadilo ponašanje naših javnih emitera, posebno Federalne TV koja nije ni riječi progovorila o slučaju "Vasković".

"Iako se bojimo da to neće imati mnogo efekta, javno pozivamo sve javne medije da vrate dostojanstvo novinarskoj profesiji i da se manje bave medjiskim i ličnim prepucavanjima i lažima koje samo idu na štetu državi i narodu Bosne i Hercegovine. Htjeli ili ne, istina kad tad izađe na vidjelo", zaključili su u saopćenju portala.