Ovako je Vasković govorio '09.
0

"Nisam ništa loše učinio, pokušavaju me prikazati kao ratnog zločinca"

Sarajevo-x.com
Slobodan Vasković
Slobodan Vasković
Slobodan Vasković, donedavno novinar političkog magazina 60 minuta Federalne televizije, u julu 1995. godine, kada je počinjen genocid, izvještavao je iz Srebrenice. O tome se i ranije znalo, ali priča o njemu je ponovo u centru pažnje nakon što je na internetu objavljen snimak u kojem on i još nekoliko novinara razgovaraju sa Srebreničaninom Abdulahom Purkovićem Dulcem.

Prije dvije godine Vasković je u izjavi za magazin Dani pričao o svom "angažmanu" u Srebrenici tog crnog ljeta 1995. godine.

Tada je istakao kako ga pojedinci pokušavaju predstaviti kao ratnog zločinca, te da on nije ništa loše učinio.

"Urednik Duško Oljača mi je rekao da idem u Srebrenicu sa Snježanom Lalovićem, koji je radio za televiziju, dok sam ja radio za radio. Bio sam u Potočarima, došli smo do Fabrike akumulatora, gdje su bili vojnici UN-a. Došao je Mladić, ispričao ono što su svi vidjeli i to je to. Od tog jednog kadra, u kojem se ja vidim, iskonstruisana je priča kao da sam ja neki ratni zločinac. To sve, jednostavno, nije istina", kazao je Vasković za magazin Dani u januaru 2009. godine.

Novinar, koji se danas smatra jednim od hrabrijih novinara - istraživača koji razotkrivaju kriminal vladajućih struktura u Republici Srpskoj, istakao je tada da se protiv njega vodi negativna kampanja i da se "išlo dotle da puštaju snimak sa, u pozadini, namotiranim glasom Snježana Lalovića". Za to je optužio ljude sa RTRS-a.

"Na RTRS-u postoji arhiva, pitanje je zašto nikada nisu emitovali taj moj navodni izvještaj iz Srebrenice. Odgovor je - zato što to ne postoji, što to nikada nisam rekao. Nikad me nijedan istražitelj pola riječi nije pitao o tome. To pokazuje ko su oni - nisam ja jedini novinar koji je tu dolazio jer su dolazile desetine novinara, a samo sam ja sporan. Kako to?", kazao je Vasković dodavši da on u ratu nije bio medijski savjetnik Radovana Karadžića, niti glasnogovornik Momčila Krajišnika.

Napomenuo je kako je svjestan da ništa loše nije učinio, iako "taj detalj" iz njegove biografije "izaziva neprijatnost".