Slobodan Vasković
0

"Shvatio sam da sam mrtav čovjek, ali ne odustajem"

Sarajevo-x.com
Slobodan Vasković
Slobodan Vasković
Porodica novinara magazina "60 minuta" Slobodana Vaskovića nedavno je napustila Bosnu i Hercegovinu. I Vaskoviću je savjetovano da napusti Banju Luku, no on je to odbio. Za magazin <a href="http://gracija.ba/">"Gracija"</a> Vasković je istakao da je svjestan da i njemu prijeti opasnost, ali ostaje u BiH.

Slobodan Vasković preživljava možda najgore trenutke u svom životu. Zbog prijetnji njegova supruga Ljiljana i 13-godišnja kćerka Una napustili su BiH, a nešto ranije je to učinio i njegov 23-godišnji sin Nemanja.

Biti Slobodan Vasković je opasno

No, Vasković ni zbog toga ne pomišlja na odustajanje od novinarske karijere. Odlučan je u namjeri da nastavi raditi za emisiju "60 minuta", koja se emituje na Federalnoj televiziji. Kazao je kako je prije tri godine shvatio da je mrtav čovjek i još tada prelomio sve strahove.

"Odluku da porodica napusti BiH donio sam kad sam vidio da je napravljena atmosfera da neko bude eliminisan, i da mogu udariti na nekog od njih. Oni zasad ostaju vani, a koliko dugo, to zavisi od razvoja situacije", kazao je Vasković u emotivnoj ispovijesti za Graciju.

Na pitanje da li danas teško biti Slobodan Vasković istaknuti novinar je odgovorio: "Zavisi gdje si. U Sarajevu je OK, u Banjoj Luci - katastrofa. Biti Slobodan Vasković u Banjoj Luci veoma je opasno i nije in. Iako i tamo ima svijeta koji uvažava činjenicu da živim tu i radim to što radim."

"Željko Kopanja je stvorio mafiju u RS-u"

Podsjetimo, pojedini mediji objavili su da je Slobodan Vasković reketirao banjalučkog biznismena Đorđa Davidovića.

Vasković je istakao da je za to da je "on pokušao reketirati nekoga" saznao iz medija.

"Sve što želim da saznam o sebi, pročitam u Nezavisnim novinama, Glasu Srpske, na agenciji SRNA, pogledam na RTRS-u kome sam sve šta oteo, koliko... Samo što nikad ne pruže ni jedan jedini dokaz za to i ne kažu kada i gdje", kazao je Vasković, dodavši da je direktor Nezavisnih novina Željko Kopanja "stvorio mafiju u Republici Srpskoj i najviše pridonio tome da RS bude 100 posto mafijaška tvorevina".

"Kopanja demonstrira strašnu moć koju posjeduje iživljavajući se na ovaj način na Bakiru Hadžiomeroviću i na meni, odnosno primarno na magazinu 60 minuta, pokazujući da su on i njegov šef Milorad Dodik gospodari na pola teritorije BiH. Drugo je pitanje dokle će tako, a ja sam optimista i uvjeren sam da neće dugo", rekao je Vasković.

Zaštite nema

Na pitanje da li je tražio zaštitu banjalučki novinar je kazao: "Nazvao sam jednog visokog funkcionera SNSD-a i pitao ga kojoj instituciji se mogu obratiti da zaštitim sebe i svoju porodicu. Odgovorio mi je: 'Nema nijedna'. Time sam vam sve rekao."