"Da li vas je Orić ubijao?"
0

SKANDALOZNO / Ovako je Slobodan Vasković izvještavao iz Srebrenice: "Pričaj, stari!"

Sarajevo-x.com
Bivši novinar političkog magazina 60 minuta Federalne televizije, "perjanica" istraživačkog novinarstva, Slobodan Vasković, poznat je po žestokoj kritici režima Milorada Dodika i bivše i sadašnje Vlade Republike Srpske.

Vasković je postao poznat kao istrajni i hrabri novinar koji već godinama, radeći za magazin 60 minuta na Federalnoj televiziji razotkriva kriminal vladajućih struktura u Republici Srpskoj.

Web-stranica www.plbih.org objavila je sirov, nemontiran snimak nastao 12. jula 1995. godine u Potočarima na kojem isti taj Vasković i još nekoliko novinara razgovaraju sa Abdulahom Purkovićem Dulcem..

Nesretni Srebreničanin, uspaničen zbog stravičnih scena koje je doživio tokom opsade i nakon pada Srebrenice, pokušava prepričati dešavanja, ali ga "novinari" brzo prekidaju i traže od njega da ispriča njima pogodnu verziju.

Među njima je i Vasković, koji izbezumljenog čovjeka pita: "Da li je istina da je Naser Orić ubijao i vas muslimane?".

"Koliko je i ko je bio od najvećih zločinaca na području Srebrenice. Nabrojite ih, imenom i prezimenom", upitao je Vasković Purkovića.

Srebreničanin Abdulah Purković danas se vratio u svoj rodni grad. Radi u svom pansionu i od toga živi.

Purković: "Prijetili su da će me ubiti ako to ne kažem"

"Danas sam prvi put vidio snimak. Veoma dobro se sjećam tog dana, nikad ga nisam mogao zaboraviti. Radio sam u međunarodnoj organizaciji. Bio sam ispred Fabrike akumulatora kada su došli po mene. Skinuli su mi majicu s oznakom MSF-a i odveli me da dam izjavu. Rekli su mi da pričam kako oni kažu ili će me ubiti. Počeo sam govoriti i jednom sam pogriješio. Rekli su: 'To ti je posljednji put, nećeš imati priliku drugi put da pogriješiš!'. Tjerali su me da govorim protiv Alije Izetbegovića, Hakije Meholjića, Nasera Orića", ispričao je za Sarajevo-x.com Purković.

Dodao je da u to vrijeme nije znao ko je Slobodan Vasković. Čak ni danas ne zna ko je čovjek čija je žrtva postao.

"Ne gledam TV. Nisam znao ko je taj novinar. I ne sjećam ga se. To je bio strah. Prijetili su mi da će me ubiti. Nisam mogao ništa drugo učiniti", istakao je Purković za naš portal.

Vaskovićev "Patriot" negirao genocid

U magazinu "Patriot", koji je izlazio od 2001. do 2009. godine, a čiji je vlasnik bio Vasković, negiranje genocida u Srebrenici nije bilo rijetkost. Posebno drag sagovornik ovog magazina bio je direktor Centra za istraživanje zločina nad srpskim narodom iz Beograda, Milivoje Ivanišević. Ovako je za "Patriot" govorio Ivanišević:

"Muslimanski podaci o žrtvama koje su ubijene u Srebrenici su falsifikat. Oni su sve lažno predstavili, a naročito da je pobijeno 7.000 civila. Dosad otkopani leševi, njih oko 2.100, potvrđuju da je reč samo o borcima muslimanske armije. Među otkopanima otkriveno je samo jedno žensko telo. Muslimani su, naime, poistovetili ukupan broj nastradalih sa ukupnim brojem nestalih, kojih je 7.500. Otkopanih je 2.100, što znači da je žrtava tri puta manje nego što ih prikazuju. Među 7.500 nestalih svega je 36 osoba ženskog pola.”

"Na otkopanim muslimanskim telima su utvrđene povrede od vatrenog oružja, prostrelne rane od gelera i granata. Za razliku od njih jednu trećinu srpskih žrtava, pogotovo starijih, nemoćnih osoba i bolesnika, muslimani su ubijali hladnim oružjem. Masakr je kada se ubistva vrše hladnim oružjem, tvrdim predmetom ili nožem."