Komemoracija Nijazu Durakoviću
0

FOTO+VIDEO / "Smrt nije kraj, naš Nijaz će ostati da živi u sjećanju..."

Piše: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
U amfiteatru Fakulteta političkih nauka u Sarajevu održana je komemoracija Nijazu Durakoviću, dugogodišnjem redovnom profesoru na ovom fakultetu i istaknutom bh. političaru. Dženaza Nijazu Durakoviću će biti obavljena u utorak, 31. januara, u 15 sati u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

Komemoraciji je prisustvovao veliki broj Durakovićevih studenata, kolega profesora i istaknutih ličnosti iz javnog i političkog života. O Durakoviću je na komemoraciji govorio Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka.

"Nijaz Duraković legitimirao se kao žustri kritičar ideje i prakse nacionalizma. Zalagao se za građansku ravnopravnost svih naroda u BiH i upozoravao početkom devedesetih da narušavanje klatna nacionalne ravnopravnosti u BiH uvod u sukob", kazao je Filandra govoreći o Durakoviću, istaknuvši kako je on bio pravi ljevičar i beskompromisno se držao svojih ideja.

"Izgradio je osebujan stil u politici i javnom djelovanju. Nije imao strahopoštovanja prema raznim centrima moći. Govorio je odvažno, ne plašeći se rizika".

Na molbu Nijazove sestre Enise, Filandra je pročitao stihove pjesme Most bh. pjesnika Maka Dizdara

"Sanjah da ću jednom izgraditi most do Sunca, al' od želje osta temeljac u dubini srca".

Na komemoraciji je govorila i Durakovićeva kćerka Vedrana koja je također čitala stihove Maka Dizdara kojeg je Nijaz osobito cijenio i poštovao. Uz stihove Makove pjesme "Smrt" oprostila se od oca, kazavši kako je on napamet znao bar 1000 Makovih pjesama.

"Smrt nije kraj, naš Nijaz će nastaviti da živi u našim sjećanjima i srcima", kazala je Vedrana Duraković.