Ko je upravu?
0

Smjene na Aerodromu u Tuzli: Direktora optužuju za stranačko zapošljavanje, on najavio pravnu bitku

A. K.
Putnički terminal Aerodroma u Tuzi (Foto: A. K./Klix.ba)
Putnički terminal Aerodroma u Tuzi (Foto: A. K./Klix.ba)
Vlast u Tuzlanskom kantonu krenula je u smjenu uprave Međunarodnog aerodroma u Tuzli, što je prouzrokovalo reakcije na obje strane, a one se zasnivaju na optužbama u nezakonitosti. Dok direktora optužuju za stranačko zapošljavanje, on najavljuje tužbu.

Međunarodni aerodrom u Tuzli jedan je od stranačkih plijenova svih garnitura vlasti, koje su se u proteklim godinama smjenjivale u Tuzlanskom kantonu. Tako je i ovaj put, a aktuelne igre dovele su do ugrožavanja razvoja ove zračne luke.

Iz resornog ministarstva potez smjene trenutne uprave obrazlažu, između ostalog, stranačkim zapošljavanjem, nenamjenskim trošenjem novca i lošim izvještajem za prošlu godinu, što menadžment kategorično odbija.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Hamza Bešić kaže da je pokretanje procedura razrješenja trenutne uprave prvenstveno nastalo zbog neprihvatanja izvještaja o radu i poslovanju aeordoma, a čemu je osnovni uzrok negativno poslovanje aerodroma tokom prošle godine u iznosu od okvirno 700 hiljada KM.

"Drugi razlog za neprihvatanje izvještaja je nenamjensko trošenje namjenski dodijeljenih pola miliona KM, što može imati i obilježje krivičnog djela, s obzirom na to da nije postojala saglasnost za činjenje takvih aktivnosti. Također, ni nezavisni revizor na izvještaj o poslovanju aerodroma za 2020. godinu nije dao pozitivno mišljenje te su primili više radnika u radni odnos suprotno zaključcima Vlade i Skupštine TK i bez neophodne saglasnosti resornog ministarstva", kazao je Bešić.

Hamza Bešić (Foto: A. K./Klix.ba)
Hamza Bešić (Foto: A. K./Klix.ba)

Optužbe na rad uprave aerodroma resorni ministar potkrepljuje i trendom negativnog poslovanja i nedomaćinskog odnosa prema aerodromu i tokom 2021. godine.

"Tokom ove godine, bez obzira na negativno poslovanje i bez obzira na teško stanje, direktor Esed Mujačić je izvršio korekciju koeficijenata, odnosno povećao plaće za okvirno 80 posto od ukupnog broja uposlenika. Ovim je povećao troškove plaća za okvirno 200.000 KM ili skoro 10 posto na godišnjem nivou. Zaključio je i predugovor godišnje vrijednosti od više od pola miliona KM bez saglasnosti i znanja Nadzornog odbora, resornog ministarstva i vlade", kazao je Bešić.

Sve navode resornog ministra danas je negirao direktor tuzlanskog aerodroma Esed Mujačić, ustvrdivši da je njegova smjena čisto političke prirode, uz kršenje zakona.

"Nažalost, ovakva smjena je standardna pojava i ona s našeg aspekta nije sporna, osim u dijelu koji se odnosi na obrazloženje i tu su uglavnom navedene montirane i neistinite stvari te površne i paušalne ocjene Nadzornog odbora", kazao je Mujačić, istaknuvši da su, osim njega, smjenom obuhvaćeni i izvršni direktor za finansije te izvršni direktor za marketing i razvoj.

Navodeći da je prošlogodišnji plan rada kreiran u februaru 2020. te da zbog pandemije koronavirusa njegova realizacija u potpunosti nije bila moguća, Mujačić je izjavio da se tuzlanski aerodrom nalazi na listi od deset najuspješnijih u regionu.

Ugrožena saradnja sa Ryanairom

Dalje se referirao na ugroženost saradnje s aviokompanijom Ryanair, koja je već najavila uspostavu letova iz Tuzle od septembra ove godine.

"Nadzorni odbor od prvog dana svoga dolaska vrši opstrukciju našeg rada, a između ostalog već dva mjeseca nam ne daje saglasnost za potpis ugovora s Ryanairom, odnosno kompanijom s kojom smo od aprila 2020. vršili dogovore i oni su finalizirani u maju ove godine. Svi elementi su dogovoreni, a odugovlačenje potpisivanja ugovora nosi mogućnost odustajanja kompanije, što bi bila velika šteta aerodromu, kantonu i građanima", tvrdi Mujačić. Potcrtava da je u radu aerodroma prošle godine evidentiran gubitak od 704.000 KM, s tim da je 405.000 maraka pod stavkom spornih potraživanja iz 2018. i 2019. godine.

Esed Mujačić (Foto: A. K./Klix.ba)
Esed Mujačić (Foto: A. K./Klix.ba)

Kada je riječ o proteklim zapošljavanjima na ovom aerodromu, Mujačić je kazao da se to zaista dogodilo, naglasivši da su radnici angažmane dobili shodno ranijim odlukama resornog ministarstva. Poručio je da kandidati posao nisu dobili po stranačkoj pripadnosti, već shodno kompetencijama.

Određeni broj radnika posao bi trebao dobiti ovog ponedjeljka i riječ je o budućim zaposlenicima za koje saglasnost nije dalo Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK, a aktuelni direktor aerodroma je pojasnio o čemu je riječ.

"Problem nedostatka operativnog osoblja kulminirao je u proteklom periodu, a resornom ministarstvu smo uputili najmanje pet dopisa u vezi s davanjem saglasnosti za prijem određenog broja ljudi. Međutim, odgovor nikada nismo dobili. Do 30. juna nisam primio nijednog radnika bez saglasnosti ministarstva, odnosno do dopisa Komiteta za sigurnost BiH, koji je ukazao na sigurnosni problem zbog nepostojanja kadra. Zbog toga smo bili prinuđeni pokrenuti zapošljavanje kadra koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje aerodroma i danas ću potpisati odluku o primanju njih nekoliko. Riječ je o osobama koje su nekada ranije bile angažovane na aerodromu", pojasnio je Mujačić.

Govoreći o povećanju plata zaposlenicima, Mujačić je pojasnio da se to dogodilo kao vid stimulacije osoblju koje u ovom trenutku ima izuzetno veliko povećanje obima posla, ali i u cilju izjednačavanja naknada shodno Zakonu o radu.

S druge strane, ministar Bešić je izjavio da Vlada TK u potpunosti stoji i podržava razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla te širenje broja aviooperatera i linija, ali ne dovodeći nikog u neravnopravan položaj.

Također, Vlada TK je zbog uočenih neregularnosti, a zbog kojih i nije prihvatila izvještaj o radu, zatražila od nadležnih inspekcijskih organa da izvrše kontrolu i nadzor na Međunarodnom aerodromu u Tuzli.

A dok nadzor bude trajao, Mujačić će pokrenuti proces pravne bitke zbog, kako je utvrdio, nezakonitog smjenjivanja po drugi put. Naime, on je i prije nekoliko godina smijenjen s pozicije direktora, a odlukom nadležnog suda utvrđeno je kršenje zakona. Na osnovu svih potraživanja, tuzlanski aerodrom Mujačiću je dužan isplatiti 100.000 maraka, a od tog iznosa već je isplaćeno 30.000 KM.