BiH
16

Smijenjeni Slavko Matanović i Emir Suljagić: Pogledajte ko je bio za, a ko protiv

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH potvrdili su smijenu ministra komunikacija i saobraćaja BiH Slavka Matanovića i zamjenika ministrice odbrane BiH Emira Suljagića sa 22 glasa za, 10 protiv i 8 suzdržanih uz dovoljnu entitetsku većinu.

Odluku o smjeni ministra saobraćaja i komunikacija Slavka Matanovića i zamjenika ministrice odbrane BiH Emira Suljagića u parlamentarnu proceduru uputio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

On je u obrazloženju napisao kako DF-ove funkcionere smjenjuje na zahtjev predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Na pozicije državnih ministara koje su pripadale Demokratskoj fronti trebali bi biti imenovani kadrovi iz Saveza za bolju budućnost.

Smjenu su podržali svi zastupnici Saveza za promjene, HDZ-a BiH, SBB-a. SDA je glasala podijeljeno pri čemu su suzdržani bili Šemsudin Mehmedović i Senad Šepić, dok je Salko Sokolović bio protiv smjene. Sadik Ahmetović je podržao smjenu kadrova DF-a, kao i zastupnik A-SDA Jasmin Emrić. Zastupnici DF-a bili su protiv, dok su zastupnici SNSD-a bili suzdržani.

Zastupnici SDP-a bili su protiv, dok je Zaim Backović (BPS) bio suzdržan.

Nakon izbacivanja DF-a, novu koalicionu većinu na nivou države Bosne i Hercegovine za sada će činiti Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH te političke stranke okupljene oko Saveza za promjene.

Podsjećamo, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je potvrdio odluku o smjeni Matanovića i Suljagića.