Sven Alkalaj u Turskoj
0

"Smanjiti siromaštvo u OIK regiji"

SRNA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alakalaj učestvovao je u Istambulu u radu foruma ''Izgradnja proizvodnih kapaciteta za smanjenje siromaštva", na kojem je naglašeno da unapređenje ekonomske saradnje unutar Organizacije islamske konferencije (OIK) može biti dobar instrument za smanjenje siromaštva u OIK regiji.

Na forumu je istaknuta potreba za većom ekonomskom solidarnošću unutar OIK-a, te ukazano na potrebu ravnomjernije distribucije dobara, prvenstveno prirodnih bogatstava kojima obiluje OIK regija, poput konvencionalnih energenata, nafte i prirodnog gasa. Navedeno je da ti resursi treba da budu usmjereni ka smanjenju siromaštva.

Imajući u vidu turbulentna dešavanja u pojedinim zemljama članicama OIK-a, većina govornika se saglasila da se forum održava u kritičnom momentu u istoriji asocijacije, i da je zato dobra prilika za razmjenu mišljenja radi pronalaska modeliteta za prevazilaženje mnogih problema izazvanih ne samo siromaštvom. 

Na skupu je naglašen značaj desetogodišnjeg Akcionog programa OIK-a za smanjenje siromaštva, usvojenog 2005. godine. Tim planom su inicirani programi izgradnje kapaciteta, s ciljem prevazilaženja niza problema, poput male, neadekvatne i neravnomjerne distribucije prihoda i dobara, kao i socijalne i političke nestabilnosti u OIK regiji, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova.

Tokom foruma data je podrška programima smanjena siromaštva u OIK regiji, uključujući i Fond islamske solidarnosti za razvoj, koji će i dalje pružati podršku nacionalnim ekonomskim programima s ciljem finansiranja malih i srednjih preduzeća, te time povećati opštu sposobnost za borbu protiv siromaštva.

Forumom, koji je juče održan u organizaciji OIK-a, predsjedavali su turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu i generalni sekretar OIK-a Ekmeledin Ihsanoglu.