{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BBI na 7. Svjetskom ekonomskom forumu

S
14.6.2011. u 14:41
0
0
BBI na 7. Svjetskom ekonomskom forumu
0
BBI na 7. Svjetskom ekonomskom forumu
Amer Bukvić
U Astani, glavnom gradu Kazahstana, od 7. do 9. juna održan je 7. Svjetski islamski ekonomski forum (WIEF). Tema foruma bila je Globaliziranje razvoja, sa motom "Uvezivanje, takmičenje i kooperacija", a otvorili su ga predsjednik WIEF Fondacije Tun Musa Hitam i predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbayev.
Na forumu, koji je okupio više od 2.500 učesnika iz 42 zemlje, govorio je i Amer Bukvić, direktor BBI-a. Bukvić je imao izlaganje o funkcioniranju islamskog bankarstva u sistemima u kojima za to ne postoji zakonski okvir, a oslanjajući se na iskustva BBI-a, jedine banke u jugoistočnoj Evropi koja posluje po islamskim finansijskim principima.

Forum je usvojio prijedloge o davanju prioriteta nekim urgentnim aktivnostima u cilju postizanja održivog razvoja i veće jednakosti, kao što su: liberalizacija trgovine, investiranje, razvoj znanja i kulture, slobodniji protok radne snage, potporu poduzetništvu omladine i žena, jačanje kooperacije radi formiranja “food programa” koji bi pokrivao sigurnost hrane, zaštitu okoline, podizanje standarda halal industrije, harmonizaciju regulatornih mjera, te jačanje javno-privatnog partnerstva u razvoju infrastrukture, turizma, zdravstva i obrazovanja…

WIEF je prihvatio ponudu predsjednika Kazahstana za osnivanje centra za inovacije u nauci i tehnologiji, te prijedlog predsjednika IDB-a dr. Ahmada Muhameda Alija o saradnji ove banke sa WIEF-om i zemljama članicama na planu identificiranja pojedinačnih projekata.

Forumu su prisustvovale su mnoge ugledne ličnosti, među kojima i premijer Malezije Dato’ Sri Najib Tun Abdul Razak i Raja Nazrin Shah, prijestolonasljednik Države Perak u Maleziji.

Iz BiH je, pored direktora BBI-a, prisustvovao i Zoran Puljić, direktor Fondacije za razvoj zajednica "Mozaik", koji je bio gost govornik o temi "Društveno poduzetništvo“, a kao društveni poduzetnik godine u centralnoj i istočnoj Evropi po izboru Schwab Fondacije u partnerstvu sa Svjetskim ekonomskim forumom Davos.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: