Protest državnih službenika
2

"Smanjenje plata je nehumani eksperiment"

FENA
Reprezentativni sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH izražava ogorčenje koje proizilazi iz prijedloga Ministarstva finansija i trezora BiH da se uštede u skladu s Globalnim fiskalnim okvirom, a radi osiguranja ostvarenja mikroekonomske strategije u naredne tri godine planiraju na određenim stavkama kao što su rezanje plaća, dnevnica itd. "čime se vrši nastavak erozije i 'tihog destruiranja' institucija BiH“.

"Svjesni potrebe za smanjenjem javne potrošnje, odnosno, potrebe za uštedama, energično se protivimo nakanama da se isto obezbijedi putem ekstenzivnog pristupa ovom pitanju, na način da se smanjenje javne potrošnje poistovjećuje, kao što je to do sada bio slučaj, sa smanjenjem plaća zaposlenika u institucijama BiH," navodi se u pismu protesta Reprezentativnog sindikata upućenom nadležnim državnim institucijama.

Podsjećamo, dodaje se, da smo i ranije upozoravali i predlagali da se značajne uštede mogu ostvariti na različitim pozicijama rashoda, te da zahvatanje u plaće zaposlenika proizvodi lančane posljedice u smislu višestruko negativnog efekta po fondove penzionog, zdravstvenog, socijalnog osiguranja, na moguće kadrovsko slabljenje institucija, te u krajnjoj instanci na sveukupna ekonomsko- socijalna kretanja u zemlji.

Reprezantativni sindikat skreće pažnju na činjenicu da su plaće zaposlenika u institucijama BiH "godinama prije 2008. bile na ponižavajućem nivou".

"Povećanje koje je uslijedilo vrlo brzo je bilo praćeno faktičkim smanjem plaće na način da osnovica za plaću od polovine 2009. nije određivana u skladu sa Zakonom o plaćama, već je, protuzakonito, vraćena i zaleđena na iznosu iz 2008. godine, a trend ataka na plaću nastavljen je i u narednom periodu, sve do sada", navodi se u pismu.

U međuvremenu, dodaje se, na entitetskom i nižim nivoima vlasti u BiH, demonstrirana je "rastrošnost" i potpuna nebriga za povećanje javne potrošnje, da bi u ovom trenutku "spasonosno rješenje" postalo zahvatanje u budžet institucija BiH, bez da se analiziraju posljedice ovakvog, usuđujemo se reći, "nehumanog eksperimenta", navodi se u protestnom pismu Reprezentativnog sindikata koje je potpisao predsjednik Jure Bilić.