BiH
6

Smajkan: Raditi na prevenciji korupcije, a ne populizmom stvarati sliku da se to čini

Piše: Er. M.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Nakon što je poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo Peđa Kojović kazao kako ministar pravde i uprave KS Enver Smajkan stopira Zakon o porijeklu imovine oglasio se i Smajkan koji tvrdi da je netačno da Ministarstvo na čijem čelu se nalazi stopira donošenje Zakona.

"Donošenje ovog zakona nije u nadležnosti Ministarstva pravde i uprave jer je kontrola imovine u nadležnosti organa sigurnosti, a ne pravosuďa. Ministarstvo pravde je datim mišljenjem samo ukazalo na ozbiljne propuste i sporna pitanja koja se javljaju u proceduri donošenja ovog zakona", kazao je Smajkan.

Dodaje da je Kanton Sarajevo prema članu 23. Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i kordinaciju borbe protiv korupcije u BiH, u provođenju ovog zakona, dužan odrediti tijelo koje će biti zaduženo za sprečavanje korupcije i provođenje strategije za borbu protiv svih oblika korupcije.

"Borba protiv korupcije ne smije biti parcijalna, već sveobuhvatna u svim oblastima rizičnim za korupciju i mora tretirati sve javne dužnosnike, što nije konkretan slučaj. Treba istinski raditi na prevenciji korupcije, a ne populističkim aktivnostima stvarati sliku da se to čini", zaključio je Smajkan.