Svijet
18

Vlada KS utvrdila Nacrt zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine funkcionera

Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo danas je prema Skupštini Kantona Sarajevo uputila danas utvrđeni Nacrt zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo.

"Ovim zakonom se utvrđuje obaveza izabranih i imenovanih dužnosnika i savjetnika da prijave imovinu, prihode i porijeklo tih prihoda kako bi se identifikovale značajne i neopravdane promjene u imovini, te pokrenuli administrativni i krivični postupci u skladu sa odgovarajućim zakonima te kako bi se identifikovao i spriječio konflikt interesa u obavljanju funkcija", stoji u saopćenju Vlade KS.

Izabranim dužnosnicima u smislu ovog Zakona su zastupnici u zakonodavnim organima kantona, vijećnici u gradskim i općinskim vijećima, a imenovanim dužnosnicima smatraju se: članovi Vlade Kantona Sarajevo, gradonačelnici i općinski načelnici, direktori i zamjenici direktora agencija i članovi nadzornih odbora direkcija, zavoda, ustanova i drugih institucija u Kantonu Sarajevo. Ovaj zakon tretira po istim pitanjima i savjetnike u spomenutim organima uprave kao i bliže srodnike.

Imovina tretirana ovim Zakonom predstavlja stvari i prava koja su stekla navedena lica, a obuhvata sve stvari i prava a posebno nekretnine i pokretnine, potraživanja, poslovne udjele, vrijednosne papire, novac, umjetnine, plemenite metale i drago kamenje u njegovom vlasništvu ili vlasništvu njegovog srodnika.

"Agencija za kontrolu porijekla imovine čije je formiranje predviđeno ovim Zakonom imala bi zadatak vođenja registra navedenog dužnosnika, njihove imovine i kataloga poklona te bi vršila kontrolu prijavljivanja imovine . Zakon razrađuje formiranje i organizaciju Agencije, zatim način prijavljivanja imovine, prihoda i materijalne dobiti i poklona, registrovanje i vođenje imovine te kaznene odredbe u slučaju neprijavljivanja imovine ili davanja lažnih podataka o njoj.

Ovim Zakonom želi se podići nivo povjerenja u legitimno i nepristrasno obavljanje javnih funkcija i podizanje odgovornosti u vršenju javnih funkcija. Postojeća zakonska regulativa koja tretira ovu oblast nije dala efekte zbog kojih je donesena", stoji u saopćenju Vlade KS.