BiH
200

Smail Čekić za Klix.ba: ZAVNOBiH je nakon 480 godina obnovio državnost BiH

Piše: E. F.
Smail Čekić (Foto: Klix.ba)
Smail Čekić (Foto: Klix.ba)
Na današnji dan, prije tačno 71 godinu, u Mrkonjić Gradu je počelo Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH-a), kada je ono formalno konstituirano kao općepolitičko predstavništvo Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti.

"BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata", glasio je Proglas ZAVNOBiH-a njenom narodu.

Taj dan danas se u našoj zemlji slavi kao jedan od najznačajnijih datuma, Dan državnosti BiH.

Smail Čekić, univerzitetski profesor i direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti za Klix.ba je kazao kako je upravo ovaj događaj najznačajniji u historiji naše zemlje.

"ZAVNOBiH i njegova aktivnost od novembra 1943. godine do aprila 1945. godine je najznačajniji događaj u historiji BiH. Svojom rezolucijom na osnivačkoj skupštini i proglasom narodima BiH u noći 25. i 26. novembra 1943.godine, ZAVNOBIH je nakon 480 godina obnovio državnost BiH", kazao je Čekić za Klix.ba.

Prema njegovim riječima, te noći je potvrđen njen historijsko-politički i državno-pravni individualitet, te je formirana federalna BiH.

"Ta država je najznačajnija tekovina antifašističkog rata“, kazao je Čekić. ZAVNOBIH je, kako ističe, dokaz da je u BiH ne samo moguć nego i logičan zajednički život njenih građana i naroda da njihova zajednička država može funkcionirati za dobro svih te da pruži velike rezultate.

"Stoga je ZAVNOBiH od 1943. godine najznačajniji datum naše historije, datum koji potvrđuje milenijsko historijsko postojanje Bosne i pruža jedini model po kojim se BiH može razvijati, a svim njenim građanima i narodima omogućiti punu ravnopravnost i slobodu“, pojasnio je Čekić.

Nažalost, kaže Čekić, fašizam tada nije vojno poražen.

"Već nekoliko godina ponovo je prisutna ne samo fašistička ideologija nego i praksa, a BiH je to na najteži mogući način iskusila. U BiH, ali i regiji, prisutni su velikodržavni projekti koji su odraz fašističke i zločinačke politike, uključujući i genocid koji je izvršen nad brojnim narodima“, kaže Čekić.

Međutim, to nije put kojim se može naprijed.

"Sjećajući se veličanstvenih odluka vizije ZAVNOBiH-a koju su imali rukovodioci CKKPJ i Pokrajinskog komiteta BiH koji se sastojao od svojih naroda i narodnosti ostavili su nam obavezu i odgovornost da se ujedinimo jer samo tako možemo izvesti u prosperitet BiH, Balkan i cijeli svijet, samo i isključivo na osnovama antifašizma. Sve drugo je pogrešno i vodi u propast“, zaključuje Čekić.