BiH
153

Službeni psi GP BiH u minuti pronalaze eksploziv, a najviše se obraduju loptici

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Život pasa, pored mnogobrojnih koji lutaju ulicama bosanskohercegovačkih gradova, može biti i mnogo zanimljiv. Ima ih svakakvih, od kućnih ljubimaca, čuvara, gradskih lutalica bez vlasnika, "ukras" u rukama filmskih zvijezda i celebrityja.

Međutim, u svijetu pasa postoje i oni koji se bave posebnom vrstom posla, teškom zadaćom za koju su ih osposobili treneri.

Takvi onda neumorno hvataju kriminalce, pronalaze skrivenu drogu i eksploziv, a i najbolji su tragači za nestalim osobama. Jedan od njih je belgijski ovčar Bord, službeni pas Granične policije BiH sa sjedištem na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Vodič i dreser službenih pasa Granične policije BiH Jakub Hasković već osam godina se u Graničnoj policiji BiH bavi dresurom službenih pasa. Prije rata, u Nišu je završio obuku u najvećem centru za obuku vojnih pasa.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) priča o dresuri, ali i uspjesima psa Borda za čiju dresuru je on zadužen.

Dresura traje godinu dana

Kako kaže, za kompletnu dresuru je potrebno maksimalno godinu dana.

"Kupili smo ga u Živinicama, imao je 14 mjeseci i bio je neobučen pas. Imao je samo određene pokazatelje da bi od njega moglo nešto biti. Doveli smo ga i radili na njegovom usavršavanju", ispričao je Hasković za AA.

Kada se pas kupi, prvo što se radi jeste da se u prvih 15 dana privikne na sredinu u koju je došao, a nakon toga se kreće sa vježbama poslušnosti.

"Vježbe poslušnosti se rade da bi mi imali kontrolu nad psom. Nakon toga počinje sa usvajanjem mirisa. Pas Bord je obučen za eksploziv. On sada ima tri godine", pojasnio je Hasković.

Pas Bord sluša samo Haskovića i, kako kaže, bilo koja druga osoba može da mu naređuje, ali on ga neće poslušati.

"On sluša samo mene. Navikava se kroz igru. Kroz kompletnu obuku igramo se s njim, nema terora zbog kojeg bi pas bježao. On jednostavno zavoli vlasnika i drugoga ne prihvata. Bilo ko drugi da mu nešto naredi on ga neće poslušati", pojasnio je Hasković.

Govoreći o tome kako prepoznaju da će pas kojeg dovedu moći obavljati poslove koji su predviđeni za njega, Hasković kaže da se to najbolje zna zbog loptice, njegove igračke zbog koje ustvari i radi.

"On radi zbog te loptice koju voli više nego sebe. Njegova jedina nagrada, ukoliko pronađe eksploziv, jeste loptica. On je tada sretan", ispričao je Hasković za AA.

40 obučenih službenih pasa

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo imaju dva službena psa Granične policije i oba su obučena za eksploziv, a u fazi su nabavke trećeg psa koji je za drogu.

Na nivou Granične policije BiH postoji 40 obučenih službenih pasa.

Kako kaže Hasković, psi imaju godišnje testiranje gdje komisija testira psa od vježbi poslušnosti, pucanja, pronalaska eksloziva u torbama, autima, a nakon toga se daje konačna ocjena.

"Pas Bord ima najbolje rezultate kada su u pitanju pretrage u Graničnoj policiji. U 30 sekundi ili minutu pas Bord pronalazi eksploziv. Zavisi gdje se nalazi eksploziv, koliko mu je pristupačno to mjesto", pojasnio je Hasković.

Prema njegovim riječima, najbolji rezultat podrazumijeva da u što kraćem periodu pronalazi eksploziv i da lažno ne markira, odnosno da sjedne pored torbe ili šta već pretražuje.

"Ne postoji mogućnost da ovaj pas napadne nekoga. Oni nisu obučeni da napadaju. Možete mu raditi šta hoćete, on će vas ignorisati", pojasnio je Hasković.

Govoreći o obimu posla, Hasković kaže da su ova dva psa sasvim dovoljna da pokriju ovo područje kada su u pitanju akcije pronalaska eksploziva.

Hasković napominje da su psi izuzetno zahvalne životinje.

"Samo trebamo čitati iz njegovih pokreta. Prilikom pretraga mi pratimo njegove pokrete i tačno znamo kada je on osjetio miris eksploziva, jer promijeni svoje ponašanje, odnosno kretanje", pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, on je osam sati konstantno uz Borda, koji je, zapravo, njegov posao.