{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I psi imaju svoje profesije: Prvi dan na poslu najslađih čuvara reda

19.11.2014. u 12:15
263
48
I psi imaju svoje profesije: Prvi dan na poslu najslađih čuvara reda
263
Psi nisu isključivo kućni ljubimci i ne služe samo za našu zabavu. Ovi krzneni ljubimci su, zahvaljujući svojoj inteligenciji i požrtvovanosti, i idealni pomoćnici u različitim poslovima i mogu imati svoje sasvim legitimne profesije.
Najčešća "pseća profesija" je policijski pomoćnik, odnosno pas tragač. U pitanju su posebno istrenirani psi koji rade u službi policije i drugih službi za sprovođenje zakona, a često se koriste kao psi tragači u cilju pronalaženja narkotika i eksploziva.

Policijski psi vani imaju svog službenog vodiča, a policijske službe svoje pse štite od metaka neprobojnim prslucima, dok pojedini policijski psi imaju svoj bedž i identifikacijski broj. Pas ubijen na dužnosti se nerijetko sahranjuje sa počastima, a u mnogim zakonodavstvima se ranjavanje policijskog psa smatra krivičnim djelom.

Neke vrste pasmina kao što su labradori znaju se obučavati kao psi vodiči za slijepe i slabovidne osobe. Ovi se psi posebno školuju za vođenje i pomoć slijepima i slabovidnima, te im dosta pomažu u njihovom kretanju i snalaženju u okolini, kao i pronalaženju određene destinacije. U većini zemalja u svijetu psi vodiči imaju dopuštenje neometanog kretanja na svim javnim mjestima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: