{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slučaj Selimović i ostali: Optuženi Emir Mustafić je bio "pisar"

F
21.12.2011. u 17:11
0
1
Slučaj Selimović i ostali: Optuženi Emir Mustafić je bio "pisar"
0
Slučaj Selimović i ostali: Optuženi Emir Mustafić je bio "pisar"
Na suđenju za zločine u Bosanskoj krajini svjedoci odbrane kazali su da optuženi Emir Mustafić nije bio stražar u kasarni “Adil Bešić” u Bihaću, dodavši da je on bio “pisar”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Emin Đug, nekadašnji stražar u kasarni “Adil Bešić”, gdje su bili smješteni ratni zarobljenici, kazao je da je optuženi Mustafić kod upravnika kasarne bio evidentičar.

- Nije bio čuvar u sabirnom centru, nije mogao doći do ratnih zarobljenika, nije ispitivao ratne zarobljenike - dodao je Đug, koji je bio čuvar u kasarni od polovine oktobra do kraja decembra 1995. godine.

Prema iskazu svjedoka Đuga, u periodu u kojem je on bio čuvar u kasarni nije bilo civila.

Tužilaštvo BiH tereti, uz Mustafića, Mehuru Selimovića i Adila Ružnića za zločine počinjene u Bosanskoj krajini.

Prema optužnici, Ružnić, Selimović i Mustafić su od 1994. do 1996. pomagali zatvaranje pripadnika vojske i policije Republike Srpske (RS), te civila, u zatočeničke centre u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu.

Kako se navodi u optužnici, prilikom ispitivanja optuženi su zarobljenike fizički maltretirali.

U optužnici stoji da je Ružnić bio pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti, da je Selimović bio referent za kontraobavještajne poslove i zamjenik načelnika Odjeljenja vojne bezbjednosti Petog korpusa Armije BiH (ABiH), a Mustafić vojni policajac.

Odgovarajući na unakrsna pitanja državnog tužilaštva, Đug je ispričao da su ratni zarobljenici dobrovoljno obavljali neke radove u kasarni “Adil Bešić” ili izvan nje.

- Ja sam vodio zarobljenike na istovaranje humanitarne pomoći, oni su se dobrovoljno javljali - rekao je Đug, koji je na ovom ročištu svjedočio u korist optuženih Mustafića i Ružnića.

Đug je dodao da je optuženog Ružnića upoznao u kasarni kada je optuženi dolazio da uzima izjave od ratnih zarobljenika.

- Osim Ružnića, dolazili su i drugi oficiri bezbjednosti da ispituju zarobljenike i svi su se morali najaviti kod upravnika - kazao je Đug.

Suvad Čehajić, također nekadašnji čuvar u kasarni “Adil Bešić”, rekao je da optuženi Mustafić nije bio čuvar i da on nikako nije mogao “doći do zarobljenika”.

- U sabirni centar on je došao jednom kao pisar, zapisničar - kazao je Čehajić, koji je bio čuvar u kasarni od jula do kraja decembra 1995. godine.

Čehajić je također rekao da u kasarni “Adil Bešić” nisu bili zatvoreni civili, prenio je BIRN Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. januar 2012. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: