|

Slučaj Selimović i ostali: Optuženi Emir Mustafić je bio "pisar"

Slučaj Selimović i ostali: Optuženi Emir Mustafić je bio "pisar"
0
F
FENA
21.12.2011. u 17:11
1
komentara
0

dijeljenja
Slučaj Selimović i ostali: Optuženi Emir Mustafić je bio "pisar"
Na suđenju za zločine u Bosanskoj krajini svjedoci odbrane kazali su da optuženi Emir Mustafić nije bio stražar u kasarni “Adil Bešić” u Bihaću, dodavši da je on bio “pisar”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Emin Đug, nekadašnji stražar u kasarni “Adil Bešić”, gdje su bili smješteni ratni zarobljenici, kazao je da je optuženi Mustafić kod upravnika kasarne bio evidentičar.

- Nije bio čuvar u sabirnom centru, nije mogao doći do ratnih zarobljenika, nije ispitivao ratne zarobljenike - dodao je Đug, koji je bio čuvar u kasarni od polovine oktobra do kraja decembra 1995. godine.

Prema iskazu svjedoka Đuga, u periodu u kojem je on bio čuvar u kasarni nije bilo civila.

Tužilaštvo BiH tereti, uz Mustafića, Mehuru Selimovića i Adila Ružnića za zločine počinjene u Bosanskoj krajini.

Prema optužnici, Ružnić, Selimović i Mustafić su od 1994. do 1996. pomagali zatvaranje pripadnika vojske i policije Republike Srpske (RS), te civila, u zatočeničke centre u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu.

Kako se navodi u optužnici, prilikom ispitivanja optuženi su zarobljenike fizički maltretirali.

U optužnici stoji da je Ružnić bio pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti, da je Selimović bio referent za kontraobavještajne poslove i zamjenik načelnika Odjeljenja vojne bezbjednosti Petog korpusa Armije BiH (ABiH), a Mustafić vojni policajac.

Odgovarajući na unakrsna pitanja državnog tužilaštva, Đug je ispričao da su ratni zarobljenici dobrovoljno obavljali neke radove u kasarni “Adil Bešić” ili izvan nje.

- Ja sam vodio zarobljenike na istovaranje humanitarne pomoći, oni su se dobrovoljno javljali - rekao je Đug, koji je na ovom ročištu svjedočio u korist optuženih Mustafića i Ružnića.

Đug je dodao da je optuženog Ružnića upoznao u kasarni kada je optuženi dolazio da uzima izjave od ratnih zarobljenika.

- Osim Ružnića, dolazili su i drugi oficiri bezbjednosti da ispituju zarobljenike i svi su se morali najaviti kod upravnika - kazao je Đug.

Suvad Čehajić, također nekadašnji čuvar u kasarni “Adil Bešić”, rekao je da optuženi Mustafić nije bio čuvar i da on nikako nije mogao “doći do zarobljenika”.

- U sabirni centar on je došao jednom kao pisar, zapisničar - kazao je Čehajić, koji je bio čuvar u kasarni od jula do kraja decembra 1995. godine.

Čehajić je također rekao da u kasarni “Adil Bešić” nisu bili zatvoreni civili, prenio je BIRN Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. januar 2012. godine.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...