Tužilaštvo BiH
0

Slučaj Selimović i ostali: Odbrana priložila materijalne dokaze

FENA
U nastavku suđenja optuženima za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima u kasarni “Adil Bešić” u Bosanskoj krajini, odbrana drugooptuženog Adila Ružnića priložila je materijalne dokaze, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Alaga Bajramović, branitelj drugooptuženog Adila Ružnića, priložio je nekoliko materijalnih dokaza kojima želi pokazati da je njegov branjenik izvršavao naređenja pretpostavljenih, kao i da su ratni zarobljenici ispitani na osnovu zahtjeva Okružnog tužilaštva Bihać.

Uz Ružnića, Tužilaštvo BiH tereti Mehuru Selimovića i Emira Mustafića da su od 1994. do 1996. godine pomagali zatvaranje pripadnika vojske i policije Republike Srpske (RS), kao i civila u zatočeničke centre u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu.

Kako se navodi u optužnici, prilikom ispitivanja optuženi su zarobljenike fizički maltretirali.

U optužnici stoji da je Ružnić bio pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti, Selimović referent za kontraobavještajne poslove i zamjenik načelnika Odjeljenja vojne bezbjednosti Petog korpusa Armije BiH (ABiH), a Mustafić vojni policajac.

Odbrana Ružnića putem materijalnih dokaza nastoji pokazati da je optuženi ispitivao ratne zarobljenike u prostorijama Petog korpusa Armije BiH (ABiH), a ne u sabirnom centru u Cazinu.

Kao materijalni dokaz, između ostalog, unijeli su izjavu Marinka Kosa koja je data u maju 2005. godine u sektoru kriminalističke policije u Banjoj Luci, a u kojoj je navedeno da ga je Ružnić u svojoj kancelariji ispitivao o okolnostima angažiranja u ratu.

-Marinko Kos kaže da on tada nije tučen, već da ga je N.N. osoba tukla u sabirnom centru u Cazinu, kazao je Bajramović.

Također, uneseni su i dokazi kojima se potvrđuje da su ratni zarobljenici ispitani na zahtjev za sprovođenje istrage koji je Okružno tužilaštvo upućivalo Okružnom sudu u Bihaću, kao i da optuženi nije bio visoko rangirani oficir, već da je izvršavao poslove referenta Odjela službe vojne bezbjednosti pri Petom korpusu ABiH.

-On nije imao ovlasti da potpisuje dokumente, jedino u slučaju kada je bio dežurni, i kada se potpisivao u ime pretpostavljenih, kazao je Bajramović.

Uvođenjem izvještaja Petog korpusa ABiH o vanrednom događaju smrti Svete Čembera, kao i zapisnika o uviđaju i obdukciji tijela, odbrana želi dokazati da je nakon smrti urađen uviđaj, kao i da je obdukcija pokazala da je Čember umro prirodnom smrću, a ne prilikom zlostavljanja.

Tužilac Dubravko Čampara nije imao prigovora na većinu uloženih dokaza, ali je naglasio da će neke od materijalnih dokaza odbrane naknadno komentarisati.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. novembar, prenio BIRN.