Sud BiH
9

Slučaj Raguž i ostali: Zlostavljanje u Dretelju

Klix.ba
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je preživio maltretiranja u logoru “Dretelj”, ali da ne poznaje optužene Veselka i Ivu Raguža.

Svjedok Fadil Rešić je ispričao da je u julu 1993. godine postao pripadnik Armije BiH (ABiH), nakon čega je sa grupom ljudi pokušao iz Čapljine prijeći u Blagaj.

“Krenuli smo u noći 12. jula, međutim, sutradan nas je vojska i policija Hrvatskog vijeća obrane (HVO) opkolila, uhapsila i odvela u Koštanu bolnicu u Stolac”, rekao je svjedok.

Dodao je da je tu bio pola sata, a potom je prebačen u logor “Dretelj”, gdje je maltretiran.

“Čim smo došli, ubacili su nas u hangar, a onda prebacili mene u samicu. U logoru sam doživio teška maltretiranja, tamo sam polomljen od premlaćivanja, a neki muškarci su i umrli”, kazao je Rešić.

Na pitanje tužiteljice Remzije Smailagić ko ga je ispitivao u “Dretelju”, svjedok je odgovorio da je to bio Ivica Kraljević.

On je također rekao da optuženog Ivu i Veselka Raguža ne poznaje, ali da je čuo od drugih zatočenika da ih je Veselko Raguž ispitivao i maltretirao.

Veselko Raguž je, zajedno sa Ivom Ragužom, optužen za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Stocu i Čapljini.

Veselku Ragužu je, kao zapovjedniku Četvrte bojne brigade “Knez Domagoj” HVO-a, na teret stavljeno da je naređivao i sudjelovao u hapšenju i zatvaranju civila iz Stoca i Čapljine tokom ljeta 1993. godine, dok je Ivo Raguž, bivši pripadnik ove brigade, optužen za sudjelovanje u zlostavljanju zatočenika.

Suđenje će biti nastavljeno 9. januara 2013. godine.