{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slučaj Raguž i ostali: Zlostavljanje u Dretelju

12.12.2012. u 18:07
9
6
Slučaj Raguž i ostali: Zlostavljanje u Dretelju
9
Slučaj Raguž i ostali: Zlostavljanje u Dretelju
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je preživio maltretiranja u logoru “Dretelj”, ali da ne poznaje optužene Veselka i Ivu Raguža.
Svjedok Fadil Rešić je ispričao da je u julu 1993. godine postao pripadnik Armije BiH (ABiH), nakon čega je sa grupom ljudi pokušao iz Čapljine prijeći u Blagaj.

“Krenuli smo u noći 12. jula, međutim, sutradan nas je vojska i policija Hrvatskog vijeća obrane (HVO) opkolila, uhapsila i odvela u Koštanu bolnicu u Stolac”, rekao je svjedok.

Dodao je da je tu bio pola sata, a potom je prebačen u logor “Dretelj”, gdje je maltretiran.

“Čim smo došli, ubacili su nas u hangar, a onda prebacili mene u samicu. U logoru sam doživio teška maltretiranja, tamo sam polomljen od premlaćivanja, a neki muškarci su i umrli”, kazao je Rešić.

Na pitanje tužiteljice Remzije Smailagić ko ga je ispitivao u “Dretelju”, svjedok je odgovorio da je to bio Ivica Kraljević.

On je također rekao da optuženog Ivu i Veselka Raguža ne poznaje, ali da je čuo od drugih zatočenika da ih je Veselko Raguž ispitivao i maltretirao.

Veselko Raguž je, zajedno sa Ivom Ragužom, optužen za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Stocu i Čapljini.

Veselku Ragužu je, kao zapovjedniku Četvrte bojne brigade “Knez Domagoj” HVO-a, na teret stavljeno da je naređivao i sudjelovao u hapšenju i zatvaranju civila iz Stoca i Čapljine tokom ljeta 1993. godine, dok je Ivo Raguž, bivši pripadnik ove brigade, optužen za sudjelovanje u zlostavljanju zatočenika.

Suđenje će biti nastavljeno 9. januara 2013. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: