{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak suđenja u predmetu Zelenika i drugi

F
5.3.2013. u 16:05
0
0
Nastavak suđenja u predmetu Zelenika i drugi
0
Nastavak suđenja u predmetu Zelenika i drugi
Na suđenju za zločine u Dretelju, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je tokom zatočeništva više puta teško pretučen, javio je danas BIRN-Justice Report.
Zaštićeni svjedok B je rekao da je 15. jula 1992. godine uhapšen i odveden u Vojnu ambulantu u Mostaru.

Kazao je da je smješten u jednu prostoriju, a kasnije predan Ivanu Zeleniki, koji ga je trebao ispitati.

"Ivan Zelenika me odveo u podrum, a s nama je bila još jedna osoba. Ivan me pitao ko su mi saradnici, s kim sam sarađivao... U ruci je držao kandžiju, a ovaj palicu. Par puta me udario kandžijom, a ovaj palicom", prisjetio se svjedok i dodao da je naredni dan odveden u Dretelj.

Zelenika je optužen, zajedno sa Srećkom Hercegom, Edibom Buljubašićem, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, nekadašnjim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), za zločine počinjene nad zatočenim civilima srpske nacionalnosti 1992. godine u Dretelju.

Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari.

Kako stoji u optužnici, svi su učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.

"U logoru Dretelj bilo je oko 60 ljudi. Neki su bili unakaženi. Ličili su više na aveti nego na ljude", ispričao je svjedok B.

Kazao je da su zatvorenici u Dretelju stalno tučeni, te da je i on više puta bio teško pretučen.

"Ja sam jednom pao u komu. Tada sam prve udarce dobio od Ahmeta Makitana, a onda su posao nastavili drugi. Mene, i još neke ljude su udarali. Koliko su nas tukli, ne znam", ispričao je svjedok B.

On je rekao da su neki zatočenici u Dretelju ubijeni, te da je bio očevidac ubistva Bože Balabana.

"Izveden je vani... Čuli smo njegove jauke. U međuvremenu su ga ubacili u hangar i svezali za rešetke. Dozivao je suprugu, i zašutio. Prepuzao sam hangar, dodirnuo mu ruku i vrat. Tada sam rekao da izgleda da je podlegao", prisjetio se svjedok B.

On je govorio i o seksualnim zlostavljanjima muškaraca u Dretelju.

Prema njegovim riječima, Ivan Medić, zvani Poskok, natjerao je jednog zatočenika da “svoj polni organ stavi drugom u usta”.

Kazao je da su zatočnici premlaćivani i prilikom obavljanja radova.

"U Ljubuškom, kad su nas dovezli, uveli su nas u park. Oko parka se stvorilo puno judi. Onda se pojavljuju njihovi vojnici, zajahali su nas. Neko je morao da laje, neko da bleji ili reve. Ja sam morao da lajem, pa da revem", kazao je svjedok B.

Svjedok je u Dretelju viđao Srećka Hecega, za kojeg misli da je bio “zapovjednik logora Dretelj”, Ediba Buljubašića, te Marinu Grubišić, koja je bila stražar.

On je kazao da ga je Marina jednom prilikom udarila u polni organ.

Svjedok će biti unakrsno ispitan 19. marta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: