BiH
0

Nastavljeno suđenje za zločine počinjene u općini Hadžići

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U nastavku suđenja za zločine počinjene u općini Hadžići, svjedok Dragan Regoja je rekao da je prije zatvaranja u “Silos” nabavio pušku kako bi zaštitio porodicu i imovinu.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok Regoja je kazao da je u aprilu 1992. nabavio pušku, ali da ju je predao 30. maja te godine, kada je to od njega zatraženo.

“Pušku sam uzeo zato što sam pretpostavio da će doći do pljačkanja i zlostavljanja moje porodice. Nisam imao nikakve komande da se borim. Dva puta sam kao civil odvođen od kuće”, kazao je svjedok, koji je u zatočeničkim objektima proveo više od 1.300 dana.

Za zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera.

Prema optužnici, Kazić je bio komandant 9. brdske brigade Armije BiH (ABiH), a Kalember stražar. Odbrana optuženog Kazića upitala je svjedoka Regoju da li je bio ratni zarobljenik od 1992. do 1996. godine, kako je navedeno u jednom dokumentu. Svjedok je odgovorio da “vjerovatno jeste”.

Na pitanje tužioca Marjana Pogačnika da li može objasniti šta je ratni zarobljenik, svjedok je rekao da ne može.

Regoja je naveo i da su neki od zatočenika poginuli tokom izvođenja radova na Igmanu i području Hrasnice.

“Jadranko Glavaš je poginuo na Igmanu. Tukla ga je muslimanska vojska. Tu je poginuo i Milomir Petrić. On je bio natjeran da trči i nagazio je na minu. Na području Hrasnice je strijeljan Milan Krstić”, kazao je svjedok.

Na upit Duška Tomića, branioca optuženog Kalembera, da li ga je optuženi tukao, Regoja je odgovorio da nije.

Svjedok je na ročištu 7. novembra rekao kako je Kalember tjerao jednog zatočenika da radi sklekove.

Tomić je kazao svjedoku da u jednoj ranijoj izjavi nije spominjao Kalmbera, na šta je svjedok odgovorio da ne zna šta se nalazi u toj izjavi.

Predstavnici Crvenog krsta su, kako je kazao Regoja, posjećivali zatvorenike u “Silosu”, dok je predstavnike Ujedinjenih naroda (UN) vidio u “Krupi”.

“U ‘Krupi’ sam vidio UN. Znam da su nam garantovali sigurnost, mada, kada su otišli, to ništa nije značilo”, kazao je Regoja, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja planiran je za 14. novembar, kada će biti saslušan novi svjedok Tužilaštva BiH.