BiH
48

Slučaj pred Ustavnim sudom BiH: Mostarski sud joj oduzeo stan pa ga prodao svojoj uposlenici

Piše: A. B.
Općinski sud u Mostaru zbog duga za sudski postupak vezan za zemljišnu parnicu u visini od 11.000 maraka prošle godine je penzionerki Kati Šarić iz Mostara oduzeo stan i koji je kasnije kupila radnica tog istog suda Vesna Milas.

Iako je je pravosudni sistem u BiH prilično spor, Vesna Milas je za samo 12 dana upisana u zemljišne knjige kao nova vlasnica stana.

Cijeli spor započeo je prije 15 godina kada je Katin, sad već preminuli suprug Bariša, tužio Mehmeda Mušića iz Drežnice jer mu je ovaj uzurpirao privatno zemljište napravivši preko njega asfaltirani put. Iako je Bariša dobio spor godinama su se gomilali sudski troškovi a dio presude je na višem sudskim instancama djelimično promijenjen.

Barišini troškovi su se popeli na iznos od 11.000 maraka jer je Odlukom Suda on bio dužan isplatiti Mehmedu dio sredstava koje je uložio u put. Bariša je u međuvremenu umro. Njegova kćer Stana je na Općinski sud Mostar prošle godine nosila četiri hiljade maraka kako bi platila glavnicu troškova. Sa Suda su je poslali u odvjetnički ured Kebo i Guzin koji je zastupao suprotnu stranu Mehmeda Mušića gdje joj je, ispričala je Stana, kazano kako se cijeli iznos od 11.000 KM mora odjednom uplatiti.

Kasnije je putem pravnih stručnjaka saznala da je savjetovana pogrešno. Samo 300 maraka je bilo dovoljno da sačuva stan koji bi joj u slučaju uplate toga iznosa niko nikada ne bi mogao oduzeti. Stana kaže da je sa Općinskog suda Mostar nakon toga savjetovana kako treba sačekati pravnu proceduru i da će o svemu biti obaviještena pismenim putem.

Ubrzo nakon toga, kazala je Stana, Sud zapljenjuje stan i neviđenom brzinom ga prodaje uposlenici suda Vesni Milas. Na cijeli slučaj, ogorčena Kata uložila je žalbu Kantonalnom sudu u Mostaru, da bi istu prije samo nekoliko dana Sud proglasio neosnovanom.

Ono što sad preostaje Kati i njenoj kćerki Stani, jeste bitka na Ustavnom sudu BiH u Sarajevu gdje će ovih dana uputiti apelaciju na rješenje Kantonalnog suda.

Kata i njezina djeca se nadaju kako će sarajevski suci za razliku od mostarskih uzeti u obzir priziv savjesti. Ustavni sud BiH ima ovlast izdati privremenu mjeru da se do konačne presude Kata i njena djeca ne deložiraju iz stana.

"Uzdam se u Boga i u valjanu savjest sarajevskih sudaca. Ja i moj pokojni muž smo pošteno stekli ovaj stan. Djeca mi nisu zaposlena, šta će biti s njima ako i stan izgubimo? Nadam se da će sarajevski suci ispraviti ovu nepravdu koja mi je nanesena. Stan od 52 kvadrata prodat je radnici u Sudu za samo 25.000 maraka. Zar tolika nepravda da se načini sirotinji", poručila je očajna Kata.

Mostarski pravnici se zgrožavaju sudskim postupkom čiji epilog praktički izbacuje na ulicu penzionerku koja preživljava s 300 maraka penzije. Komentarišući presudu svi odreda nazivaju neviđenom sudskom nemoralnošću. Dio njih udruženo pomaže Kati u sastavljanju njezine žalbe. To rade u potpunoj anonimnosti i bez ikakvih novčanih naknada želeći pomoći sirotoj penzionerki.