BiH
0

Građani svojim tijelima spriječili deložaciju mostarske porodice Šarić

FENA
(Foto: FENA)
Deložacija penzionerke iz Mostara Kate Šarić i njene porodice koja je bila zakazana za danas, spriječena je i to zahvaljujući građanima koji su formirali živi zid ispred ulaza zgrade u kojoj se nalazi njezin stan.

Kati Šarić Općinski sud u Mostaru je zbog duga od 8.000 maraka oduzeo stan od 52 m2 koji je zatim prodan djelatnici tog suda za 25.000 maraka.

Tristotinjak građana stalo je ispred ulaza u zgradu mostarske umirovljenice, kako bi joj pružili podršku i spriječili njezinu deložaciju.

Okupljenim se građanima u ime porodice obratio Ante Šarić koji je zahvalio svima na dolasku i podršci.

"Zahvaljujem svim dobrim ljudima koji su danas došli i onemogućili našu deložaciju", kazao je on, te dodao kako sada porodica čeka odluku Ustavnog suda kojem je poslana molba za usvajanje privremene mjere kojom bi se do konačne presude odgodilo rješenje o deložaciji.

Danijel Rezo iz Udruge Minores kazao je u izjavi za medije kako je ponosan na svoje sugrađane koji su se u velikom broju okupili te spriječili deložaciju porodice koja bi završila na ulici.

"Ovo je veliki odaziv pogotovo za Mostar koji je pasivan grad. Svi smo mi dakle pasivni promatrači. Sjedimo na kafi i komentiramo šta će se dogoditi", izjavio je on.

Dodao je kako je ovo prvi put da građani nisu samo bili pasivni promatrači već su odlučili pomoći, pogotovo u ovoj situaciji socijalnog karaktera.

Što se tiče daljnjih akcija Udruge, Rezo napominje da treba sačekati i vidjeti kako će postupati druga strana.

Članovi Minoresa pokušat će stupiti u kontakt s drugom stranom, jer je određeni broj građana zainteresiran da skupi potrebni iznos kako bi se od druge strane stan otkupio i ostao u vlasništvu porodice Šarić.

Najavio je kako će udruga i dalje biti uz porodicu.

"Danas smo bili uspješni i nadam se da će tako i ostati", izjavio je Rezo te zaključio kako je motiv za današnju akciju jedan od socijalnih slučajeva koji je, po njegovim riječima, u gradu "mali milion".

Anica Išutk, također iz Udruge Minores, kazala je kako je njeno udruženje na svojoj Facebook stranici pokrenulo akciju u kojoj je pozvala građane da se okupe te pokušaju spriječiti deložaciju porodice Šarić.

"Ljudi su uspjeli svojim tijelima okupirati ulaz u zgradu što je bio i prvobitni cilj akcije", istaknula je ona.

Naglasila je kako se njeno udruženje bavi beskućnicima, kao i prevencijom, a da je i ova porodica završila na ulici, ušla bi u njihov registar beskućnika. Trenutno je u njihovom registru evidentirano 15 beskućnika, s time da se taj broj stalno mijenja.

Danas je spriječeno da deložacijom jedne porodice njeni članovi dopune popis mostarskih beskućnika. Kada će i hoće li doći do odluke o novoj deložaciji, niko ne zna, ali jedno je sigurno: Mostarci su danas pokazali kako je sat i pol vremena bolje izdvojiti da se nekome pomogne, nego ispijati kave, nijemo promatrati takve događaje i komentirati ih.