Problemi u Federaciji BiH
3

Slučaj osuđenog delegata Raduna: Hoće li CIK ponovo popunjavati Klub Srba u Domu naroda?

I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Propali pokušaj konstituisanja Kluba Srba na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH propraćen je nizom dodatnih problema u čije se rješavanje uključila Centralna izborna komisija BiH, zbog čega se strahuje da bi mogao nastati trajni problem. Sve se iskompliciralo kada je delegat Duško Radun osuđen za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Klub Srba nije konstituisan i predsjedavajući nije izabran zbog nedostatka kvoruma. Svega osam delegata iz tog kluba se pojavilo na glasanju, od ukupno 15 koliko ih je bilo na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Neuspjeli pokušaj konstituisanja Kluba Srba prethodio je fijasku izglasavanja dnevnog reda sjednice Doma naroda, za koji je glasalo svega 20 delegata, što je bilo nedovoljno da se sjednica održi. Protiv ih je bilo 17 i suzdržanih šest.

Duško Radun kao dodatni problem

Centralna izborna komisija BiH oduzela je prije dvije sedmice mandat zastupniku u Skupštini Kantona 10 i delegatu Doma naroda Parlamenta FBiH Dušku Radunu nakon čega se, uz tekuće, javio stari problem kako i kome će mandat biti dodijeljen.

Radun je pravomoćno osuđen presudom Općinskog suda u Livnu za zloupotrebu položaja ili ovlasti te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od osam mjeseci. Uputio je, kako saznajemo, žalbu nakon čega se po toj žalbi očekuje konačno izjašnjavanje CIK-a.

Istom presudom je određeno da se od optuženika oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u ukupnom iznosu od 23.530,50 KM u korist budžeta Općine Bosansko Grahovo.

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Igor Stojanović iz Socijaldemokratske partije izjavio je za Klix.ba kako ne treba prejudicirati da li će Radun ostati bez mandata i da, ukoliko se to i desi, ne zna ko bi mogao doći ne njegovo mjesto.

"Drugi su aršini, svaki mandat se drukčije bira. Prije se Dom naroda nije popunjavao, sad je donesena odluka da se popunjava sa unutrašnjosti lista. Nema dovoljno kandidata i ja se nadam da CIK neće donijeti neku političku odluku po nekom najnovijem principu", kazao je Stojanović.

Napominje kako je čudan proces koji se vodio protiv Raduna, kao i brzina donošenja sudske odluke.

"Mislim da je u posljednjih 20 godina nezabilježeno u BiH da je presuda tako brzo donesena. Vjerujem da je riječ o nekoj višoj politici, vjerovatno njegovom suprotstavljanju vrhu neke stranke", rekao je Stojanović.

Podsjećamo, CIK BiH je početkom marta dodijelio tri mandata nedostajućim delegatima u Klubu Srba koji nisu izabrani u kantonalne skupštine: Draganu Stevanoviću, Mladenu Loniću i Nikici Bosniću.

Deset kantona, jedan Srbin

Elvis Živković iz Posavske stranke, zastupnik u Klubu zastupnika srpskog naroda Skupštine Posavskog kantona, trenutno je, kako saznajemo, jedini zastupnik u svih 10 kantona koji bi zbog svog izjašnjavanja mogao biti izabran za delegata u Domu naroda.

Predsjednik Posavske stranke Nino Sušilović potvrdio je za Klix.ba da je poslao dopis CIK-u u kojem je naveo da bi ulaskom Elvisa Žikovića u Dom naroda mogao biti popunjen Klub Srba.

"Poslao sam prije 10-ak dana dopis CIK-u u kojem sam naveo da je osnovan Klub zastupnika srpskog naroda u Skupštini Posavskog kantona i da su predložili kandidata za Dom naroda Parlamenta FBiH", rekao je Sušilović.

Upitan da li se Elvis Živković i ranije izjašnjavao kao Srbin, Sušilović odgovara da se on 2018. godine prvi put kandidovao.

Napominje kako će ponovo biti neizvjestan izbor delegata u Klub Srba Doma naroda Parlamenta FBiH.

"S obzirom na to kakva smo do sada iskustva imali s CIK-om, ne očekujemo ništa previše", rekao je Nino Sušilović.