BiH
1

Slučaj Mehmedović: Osumnjičen i Amir Ahmić, oficir za vezu sa ICTY-em

Anadolja
Amir Ahmić (Foto: Anadolija)
Amir Ahmić (Foto: Anadolija)
Pored zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Šemsudina Mehmedovića, koji je jutros uhapšen u Sarajevu, među osobama protiv kojih je podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nalazi se i bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom (ICTY) Amir Ahmić, saznaje agencija Anadolija iz više izvora.

Osim Mehmedovića, glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) potvrdila je danas da su protiv još tri osobe podneseni izvještaji o krivičnom djelu.

"Izvještajem o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima također su tretirane još tri sobe", rekla je Kristina Jozić.

Ona je dodala da će istraga u ovom predmetu biti usmjerena i prema još tri osobe čiji su inicijali S.D, S.B. i A.A, koji još nisu privedeni.

Osoba inicijala A. A. je upravo bošnjački oficir za vezu Amir Ahmić, koji tokom rata bio službenik Službe državne bezbjednosti (SDB) u Tešnju i kasnije Agencije za istrage i dokumentaciju (AID).

Mehmedović se smatra odgovornim za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, odnosno zatvaranje i maltretiranje osoba srpske nacionalnosti u prostorijama Stanice javne bezbjednosti (SJB) Tešanj od proljeća 1992. do jeseni 1993. godine.

Slučaj je otvoren po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine krajem 2009. godine, ali iz SIPA-e nisu mogli potvrditi da su i Mehmedovića jutros uhapsili po nalogu Tužilaštva BiH.

Tokom istrage, kazala je Jozić, potvrđeni su osnovi sumnje da su pripadnici SJB Tešanj po naredbi načelnika, što je u to vrijeme bio upravo Mehmedović, hapsili osobe srpske nacionalnosti i privodili ih u službene prostorije, te da su tom prilikom počinjeni ratni zločini.

"Prilikom zadržavanja civila, po nalogu imenovanog načelnika, ispitivani su. Primjenom fizičkog i psihičkog nasilja dolazilo se do iskaza na osnovu kojih su neka lica osuđivana i na kazne do 12 godina", kazala je Jozić.