BiH
0

SIPA: Mehmedović uhapšen zbog ratnih zločina protiv Srba u Tešnju

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Šemsudin Mehmedović, poslanik u Parlamentu BiH i član SDA, uhapšen je zbog osnovane sumnje da je počinio ratne zločine protiv srpskog stanovništa na području Tešnja, saopćili su zvaničnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na današnjoj konferenciji za medije.

Kako je rečeno na konferenciji za medije, pripadnici SIPA-e su deset mjeseci provodili istragu u okviru akcije kodnog imena "Ozren".

Mehmedović je osumnjičen da je na području Tešnja od proljeća 1992. do jeseni 1993. godine, dok je obavljao funkciju načelnika Stanice javne bezbjednosti u Tešnju, počinio zločine protiv srpskog stanovništva.

Mehmedoviću se na teret stavljaju ratni zločini privođenje srpskog stanovništva, fizičko i psihičko maltretiranje i protivpravno zatvaranje.

"Prilikom zadržavanja u SJB Tešanj, civili sprske nacionalnosti su po naredbi načelnika stanice višestruko ispitivani uz primjenu psihičkog i fizičkog nasilja, kako bi se došlo do iznuđivanja iskaza, a na osnovu kojih su neki pravomoćno osuđeni na zatvorske kazne u trajanju do 12 godina", rekla je glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić.

Mehmedovića se tereti i za ometanje pravosuđa u radu, jer je navodno utjecao na svjedoke.

"SIPA je tokom rada na ovom predmetu dokumentirala utjecaje na svjedoke i određene prijetenje upućene svjedocima i istražiteljima SIPA-e, koji su radili na ovom predmetu i od osobe lišene slobode, a u cilju ometanja daljnje istrage", kazala je Jozić te dodala kako SIPA raspolaže i saznanjima da su postojali spisci za likvidaciju određenih osoba.

SIPA će Tužilaštvu BiH poslati izvještaj s dokazima za oba krivična djela.

Kako je rekla Jozić, oni su tražili od Tužilaštva usmenu saglasnost za pretres objekata i imovine, ali je nisu dobili. Istakla je kako od 2009. godine kada su dobili naredbu Tužilaštva da istraže ovaj slučaj, utvrde činjenično stanje i prikupe dokaze, nisu imali više podršku ove institucije.

"Na osnovu informacija kojima raspolaže SIPA i odnosa Tužilaštva prema ovom predmetu, postojale su određene vrste opstrukcija iz Tužilaštva kada je u pitanju rad na ovom predmetu. U ovom momentu, na osnovu saznanja kojima raspolažemo, Tužilaštvo, odnosno glavni tužilac, nije davao podršku ovom predmetu. SIPA će predložiti da Tužilaštvo BiH Sudu BiH uputi prijedlog za utvrđivanje pritvora za Š.M. budući da iz svih pribavljenih dokaza i postoji osnovana sumnja kao opći uvjet za određivanje pritvora i postojanje svih pritvorskih razloga za pritvor prema članu 132. Zakona o krivičnom postupku BiH. Očekujemo da će Tužilaštvo BiH u skladu sa svojim nadležnostima i na temelju prikupljenih dokaza i utvrđenog činjeničnog stanja u ovom predmetu, Sudu BiH podnijeti prijedlog za utvrđivanje pritvora i potvrditi svoj stav da u BiH nema nedodirljivih osoba", dodala je Jozić.

Mehmedovićeva odvjetnica Senka Nožica je rekla da će njen klijent biti zadržan 24 sata, a potom predat u Tužilaštvo BiH.

"Nemam informacije koje su osnove sumnje i šta mu se stavlja na teret. On nije očekivao da će se ovo desiti, ali ima dovoljno snage da prođe sve ovo i dokaže da je sve bilo neosnovana hajka", rekla je Nožica.

Osim Mehmedovića, istragom su obuhvaćene još tri osobe koje nisu privedene.