{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija je osvjedočeni prijatelj BiH

F
1.4.2011. u 17:06
0
8
Slovenija je osvjedočeni prijatelj BiH
0
Slovenija je osvjedočeni prijatelj BiH
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo susreo se, tokom boravka u Ljubljani, s Milanom Kučanom, nekadašnjim predsjednikom Republike Slovenije.
Tokom razgovora analizirano je aktuelno stanje u regionu s naglaskom na potrebi još jače saradnje zemalja jugoistoka Evrope, posebno na planu njihovog približavanja euroatlanskim integracijama.

Govoreći o situaciji u BiH sugovornici su zaključili da je neophodno dogovarati ona rješenja koja će biti prihvatljiva za sve narode i građane ove zemlje.

Kebo je kazao da je Slovenija osvjedočeni prijatelj BiH te da bi, kao takva, trebala iskoristiti politički uticaj u Evropi da bi pomogla BiH na njenom putu ka EU.

U ovom kontekstu je naglašena potreba za dijalogom i kompromisom u rješavanju svih otvorenih pitanja u BiH.

"Slovenija je Vašim imenovanjem na mjesto specijalnog izaslanika slovenske vlade za BiH već pokazala da želi aktivno učestvovati u procesima reformi u BiH", kazao je Kebo.

Dodao je da domaći ključni politički akteri, uz pomoć evropskih i američkih prijatelja moraju imati spremnosti za iznalaženje mogućih puteva za uspješan završetak reformskih procesa u BiH vezanih za ustavno uređenje i budućnost zemlje.

Sugovornici su zaključili da zemlje bivše Jugoslavije moraju još snažnije raditi na razvijanju novih oblika suradnje na političkom, ekonomskom, kulturnom i svakom drugom planu.

To je u interesu svih naroda na ovim prostorima, a osobito BiH zbog njenog posebnog geopolitičkog položaja i složenog državnog uređenja, saopćio je Kabinet potpredsjednika FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: