{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija: Bh. građanima ističe rok za molbu za socijalna primanja

F
3.10.2011. u 11:31
0
1
Slovenija: Bh. građanima ističe rok za molbu za socijalna primanja
0
Slovenija: Bh. građanima ističe rok za molbu za socijalna primanja
Danas ističe rok do kada bh. državljani radno angažirani u Sloveniji imaju pravo podnijeti molbu za socijalna primanja.
Zavod Republike Slovenije za zapošljavanje još nije objedinio sve prijave, ali, kako saznaje Fena u toj instituciji, zaključno s 28. septembrom takvih bh. državljana bilo je prijavljeno svega 60.

Kako je već spominjano, 2. septembra stupila je na snagu izmjena Sporazuma o socijalnom osiguranju između Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine, koja omogućava isplatu novčane naknade i osiguranicima s privremenim boravkom u Sloveniji.

Ove izmjene sporazuma su povoljnije za radnike iz BiH nego što je bio slučaj dosad, jer radnici iz BiH s privremenim boravkom u Republici Sloveniji sada stiču pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, a koju dosad nisu imali.

S usvajanjem izmjene Sporazuma, predviđeno je da se nezaposlene osobe kojima je Zavod Republike Slovenije za zapošljavanje već izdao odluku o mirovanju prava na novčanu naknadu i trenutno su nezaposlene, te imaju dozvolu za privremeni boravak, mogu u roku od 30 dana poslije prestanka razloga mirovanja prijaviti Zavodu i uložiti zahtjev za preostali, odnosno neiskorišteni dio prava na novčanu naknadu.

Na Zavod se mogu prijaviti nezaposlene osobe koje su sposobne za rad, aktivno traže posao i spremne su ga prihvatiti te nisu u radnom odnosu, nisu samozaposleni, nisu poslovodna osoba, nemaju penziono i invalidsko osiguranje poljoprivrednika, nisu penzioneri i nemaju status učenika, srednjoškolca, studenta, ne pohađaju školu za obrazovanje odraslih, a mlađi su od 26 godina.

Naime, rok za prijavu i ulaganje zahtjeva za preostali, neiskorišteni dio prava na novčanu naknadu, počeo je teći od dana prestanka razloga za mirovanje prava, tj. za nezaposlene osobe s važećom dozvolom za privremeni boravak u Sloveniji, s danom stupanja na snagu izmjene sporazuma, to je od 2. septembra 2011. To znači da je zadnji rok za prijavu na Zavod i ulaganje zahtjeva za novčanu naknadu 3. oktobar za nezaposlene osobe koje nemaju važeću dozvolu za boravak u Sloveniji, od dana kad dobiju dozvolu za boravak (od dana uručenja dozvole za privremeni boravak).

U slučaju da osoba zakasni 30-dnevni rok za prijavu i ulaganje zahtjeva neće moći ostvariti pravo na preostali dio naknade.

Nezaposlene osobe pravo na preostali dio novčane naknade ostvaruju tako što se u roku od 30 dana prijave na Zavod i predaju zahtjev za preostali dio prava na novčanu naknadu. Zavod će po službenoj dužnosti dobiti podatak o dozvoli za boravak i njenom uručenju.

Nezaposlenoj osobi će se isplaćivati mjesečni iznos preostalog dijela novčane naknade ukoliko ispunjava uvjete u skladu sa propisima (da aktivno traži posao, prihvata odgovarajuće poslove, ne odbije potpisati nacrt zapošljavanja, ne odbije uključenje u program aktivne politike zapošljavanja, ne krši obaveze iz ugovora o uključenju u program, ne radi odnosno nije zaposlen 'nacrno').

Pravo na naknadu mu prestaje u slučaju zaposlenja, samozaposlenja, penzioniranja i u nekim drugim slučajevima u skladu s propisima.

Zavod o zahtjevu odlučuje u upravnom postupku i izdaje odluku o preostalom, tj. neiskorištenom dijelu prava na novčanu naknadu. U odluci o priznavanju prava u skladu s propisima, naveden je iznos novčane naknade.

Za vrijeme primanja novčane naknade, nezaposlena osoba će biti uključena u obavezna socijalna osiguranja u Sloveniji (penziono i invalidsko i zdravstveno osiguranje, osiguranje za nezaposlenost i roditeljska prava).

Boris Pupić, stručni saradnik za odnose s javnošću, informiranje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine ističe da je važno napomenuti da sva zvanična komunikacija vezana za Sporazum ide i putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Ove aktivnosti Agencije odnose se na potvrđivanje radnog staža u BiH radi dokazivanja radnog staža u svrhu ostvarivanja prava na novčanu naknadu.

U praksi taj rad funkcionira na način da Agencija zaprimi određeni broj predmeta putem elektronske komunikacije te da te predmete proslijedi nadležnim entitetskim službama za zapošljavanje ili u Brčko Distrikt BiH da bi te institucije, uvidom u svoje evidencije, izdale odgovarajuće potvrde. Nakon svega, dobijene potvrde Agencija prosljeđuje nazad u Sloveniju.

Pupić ističe da je, prema dosadašnjem obimu posla, Agencija godišnje imala od 250 do 400 ovakvih predmeta iz Slovenije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: