BiH
0

Slovenija: Bh. građanima ističe rok za molbu za socijalna primanja

FENA
Danas ističe rok do kada bh. državljani radno angažirani u Sloveniji imaju pravo podnijeti molbu za socijalna primanja.

Zavod Republike Slovenije za zapošljavanje još nije objedinio sve prijave, ali, kako saznaje Fena u toj instituciji, zaključno s 28. septembrom takvih bh. državljana bilo je prijavljeno svega 60.

Kako je već spominjano, 2. septembra stupila je na snagu izmjena Sporazuma o socijalnom osiguranju između Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine, koja omogućava isplatu novčane naknade i osiguranicima s privremenim boravkom u Sloveniji.

Ove izmjene sporazuma su povoljnije za radnike iz BiH nego što je bio slučaj dosad, jer radnici iz BiH s privremenim boravkom u Republici Sloveniji sada stiču pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, a koju dosad nisu imali.

S usvajanjem izmjene Sporazuma, predviđeno je da se nezaposlene osobe kojima je Zavod Republike Slovenije za zapošljavanje već izdao odluku o mirovanju prava na novčanu naknadu i trenutno su nezaposlene, te imaju dozvolu za privremeni boravak, mogu u roku od 30 dana poslije prestanka razloga mirovanja prijaviti Zavodu i uložiti zahtjev za preostali, odnosno neiskorišteni dio prava na novčanu naknadu.

Na Zavod se mogu prijaviti nezaposlene osobe koje su sposobne za rad, aktivno traže posao i spremne su ga prihvatiti te nisu u radnom odnosu, nisu samozaposleni, nisu poslovodna osoba, nemaju penziono i invalidsko osiguranje poljoprivrednika, nisu penzioneri i nemaju status učenika, srednjoškolca, studenta, ne pohađaju školu za obrazovanje odraslih, a mlađi su od 26 godina.

Naime, rok za prijavu i ulaganje zahtjeva za preostali, neiskorišteni dio prava na novčanu naknadu, počeo je teći od dana prestanka razloga za mirovanje prava, tj. za nezaposlene osobe s važećom dozvolom za privremeni boravak u Sloveniji, s danom stupanja na snagu izmjene sporazuma, to je od 2. septembra 2011. To znači da je zadnji rok za prijavu na Zavod i ulaganje zahtjeva za novčanu naknadu 3. oktobar za nezaposlene osobe koje nemaju važeću dozvolu za boravak u Sloveniji, od dana kad dobiju dozvolu za boravak (od dana uručenja dozvole za privremeni boravak).

U slučaju da osoba zakasni 30-dnevni rok za prijavu i ulaganje zahtjeva neće moći ostvariti pravo na preostali dio naknade.

Nezaposlene osobe pravo na preostali dio novčane naknade ostvaruju tako što se u roku od 30 dana prijave na Zavod i predaju zahtjev za preostali dio prava na novčanu naknadu. Zavod će po službenoj dužnosti dobiti podatak o dozvoli za boravak i njenom uručenju.

Nezaposlenoj osobi će se isplaćivati mjesečni iznos preostalog dijela novčane naknade ukoliko ispunjava uvjete u skladu sa propisima (da aktivno traži posao, prihvata odgovarajuće poslove, ne odbije potpisati nacrt zapošljavanja, ne odbije uključenje u program aktivne politike zapošljavanja, ne krši obaveze iz ugovora o uključenju u program, ne radi odnosno nije zaposlen 'nacrno').

Pravo na naknadu mu prestaje u slučaju zaposlenja, samozaposlenja, penzioniranja i u nekim drugim slučajevima u skladu s propisima.

Zavod o zahtjevu odlučuje u upravnom postupku i izdaje odluku o preostalom, tj. neiskorištenom dijelu prava na novčanu naknadu. U odluci o priznavanju prava u skladu s propisima, naveden je iznos novčane naknade.

Za vrijeme primanja novčane naknade, nezaposlena osoba će biti uključena u obavezna socijalna osiguranja u Sloveniji (penziono i invalidsko i zdravstveno osiguranje, osiguranje za nezaposlenost i roditeljska prava).

Boris Pupić, stručni saradnik za odnose s javnošću, informiranje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine ističe da je važno napomenuti da sva zvanična komunikacija vezana za Sporazum ide i putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Ove aktivnosti Agencije odnose se na potvrđivanje radnog staža u BiH radi dokazivanja radnog staža u svrhu ostvarivanja prava na novčanu naknadu.

U praksi taj rad funkcionira na način da Agencija zaprimi određeni broj predmeta putem elektronske komunikacije te da te predmete proslijedi nadležnim entitetskim službama za zapošljavanje ili u Brčko Distrikt BiH da bi te institucije, uvidom u svoje evidencije, izdale odgovarajuće potvrde. Nakon svega, dobijene potvrde Agencija prosljeđuje nazad u Sloveniju.

Pupić ističe da je, prema dosadašnjem obimu posla, Agencija godišnje imala od 250 do 400 ovakvih predmeta iz Slovenije.