U slučaju nezaposlenosti
0

Radnici iz BiH u Sloveniji stekli pravo na naknadu

FENA
Sa protesta ispred OHR-a
Sa protesta ispred OHR-a
Primjena Sporazuma o izmjenama Sporazuma o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Slovenije u Republici Sloveniji počela je 2. septembra, saopćeno je danas iz Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

U skladu s ovim izmjenama, radnici iz Bosne i Hercegovine s privremenim boravkom u toj državi stekli su pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, a koje do sada nisu imali.

Do izmjene Sporazuma je za isplatu novčane naknade nezaposlenim osobama u Sloveniji bila potrebna dozvola za stalni boravak, što znači da je onima koji taj uslov nisu ispunjavali, to pravo mirovalo. S usvajanjem izmjene sporazuma, nezaposlene osobe kojima je Zavod Republike Slovenije za zapošljavanje već izdao odluku o mirovanju prava na novčanu naknadu i trenutno su nezaposlene te imaju dozvolu za privremeni boravak, mogu se u roku od 30 dana poslije prestanka razloga mirovanja prijaviti na Zavod i uložiti zahtjev za preostali odnosno neiskorišteni dio prava na novčanu naknadu.

Na Zavod se mogu prijaviti nezaposlene osobe koje su sposobne za rad, aktivno traže posao i spremne su ga prihvatiti te nisu u radnom odnosu, nisu samozaposleni, nisu poslovodno lice, nemaju penziono i invalidsko osiguranje poljoprivrednika, nisu penzioneri, nemaju status učenika, srednjoškolca, studenta, ne pohađaju školu za obrazovanje odraslih, a mlađi su od 26 godina.

Rok za prijavu i ulaganje zahtjeva za preostali, neiskorišteni dio prava na novčanu naknadu, počinje teći od dana prestanka razloga za mirovanje prava, odnosno za nezaposlene osobe s važećom dozvolom za privremeni boravak u Sloveniji, sa danom stupanja na snagu izmjene sporazuma, a to je od 2. septembra. To znači da je zadnji rok za prijavu na Zavod i ulaganje zahtjeva za novčanu naknadu 3. oktobra za nezaposlene osobe koje nemaju važeću dozvolu za boravak u Sloveniji, od dana kad dobiju dozvolu za boravak (od dana uručenja dozvole za privremeni boravak).