Izmjena sporazuma
0

Naknade osiguranicima iz BiH koji borave u Sloveniji

FENA
Izmjena Sporazuma o socijalnom osiguranju između Slovenije i BiH stupila je na snagu 2. septembra ove godine, čime je omogućena isplata novčane naknade osiguranicima iz BiH, koji imaju dozvolu za privremeni boravak u Sloveniji.

Do stupanja na snagu ove izmjene, Sporazum je određivao da se novčana naknada isplaćuje samo onim nezaposlenim osobama koje u Sloveniji borave na osnovu dozvole za stalni boravak. Onima koji taj uslov nisu ispunjavali pravo na novčanu naknadu je mirovalo, saopćeno je iz Saveza slobodnih sindikata Slovenije.

Nakon stupanja na snagu izmjena Sporazuma, osobe kojima je Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije već izdao rješenje o mirovanju prava na novčanu naknadu i koja su trenutno nezaposlena te imaju dozvolu za privremeni boravak u Sloveniji mogu se prijaviti na Zavod u roku od 30 dana nakon prestanka razloga za mirovanje i podnijeti zahtjev za preostali odnosno neiskorišteni dio prava na novčanu naknadu.

Na to imaju pravo nezaposlena lica koja su radno sposobna, aktivno traže posao i spremna su ga prihvatiti, te nisu u radnom odnosu, nisu samozaposlena, nisu poslovodna lica u ortačkom društvu, društvu jednog lica d.o.o. ili zavodu, nisu penzijsko i invalidsko osigurana kao poljoprivrednici, nisu penzioneri, nemaju status đaka, šegrta (vježbenika), studenta ili status polaznika obrazovanja odraslih mlađega od 26 godina.

Nezaposlena lica će ostvariti pravo na preostali dio novčane naknade tako što će se u roku od 30 dana prijaviti na Zavod i podnijeti zahtjev za preostali dio novčane naknade.

Zavod će po zahtjevu odlučiti u upravnom postupku i izdati rješenje o preostalom još neiskorištenom dijelu prava na novčanu naknadu, a priznat će ga u iznosu koji je bio određen rješenjem o priznavanju prava na novčanu naknadu u skladu s važećim propisima.

Za vrijeme primanja novčane naknade, nezaposleni će biti uključeni u obavezna socijalna osiguranja (penzijsko i invalidsko, zdravstveno, osiguranje za roditeljstvo i za nezaposlenost).