Brojne teme na stolu
35

Sljedeće sedmice u Zagrebu zajednička sjednica vlada Hrvatske i Bosne i Hercegovine

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske će održati zajedničku sjednicu u sljedeći utorak, 20. juna u Zagrebu, zvanično je saopćeno iz Vijeća ministara.

Uoči zajedničke sjednice, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković održat će sastanak u 10:00 sati na Banskim dvorima.

Sjednica dvaju vlada će početi u 11:15 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Nakon sjednice predviđeno je potpisivanje sporazuma i izjave za medije predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Na dnevnom redu treće po redu zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade RH bit će niz zaključaka od zajedničkog interesa Bosne i Hercegovine i Hrvatske kojima će se dodatno unaprijediti bilateralni odnosi.

O tačkama dnevnog reda zajedničke sjednice će iz Vijeća ministara izvijestiti naknadno. Međutim, na ranijoj sjednici Vijeća su utvrđene teme, odnosno oblasti o kojima će se razgovarati.

Ministri dvije države će razgovarati o saradnji i pomoći BiH u procesu pristupanja Evropskoj uniji i prekograničnoj i razvojnoj saradnji, odbrani, finansijama, poljoprivredi i prostornom uređenju.

Govora će biti i o vanjskoj politici, infrastrukturnim projektima te sve aktuelnijoj temi u EU koja se odnosi na upravljanj migracijama i civilnoj zaštiti.

Na stolu će se naći i teme koje se odnose na zaštitu okolišta, ali i nauku, obrazovanje, kultura i sport te rad, socijalnu zaštitu, zdravstvo i mlade.