BiH
575

Slika sa svečanog otvorenja sarajevske Vijećnice obići će svijet

Klix.ba
Na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja, bit će ponovno otvorena zgrada sarajevske Vijećnice muzičko-scenskim spektaklom s početkom u 19.00 sati na otvorenoj sceni preko puta ove prelijepe građevine, uz učešće 200 mladih sarajevskih kreativaca, kao i priznatih sarajevskih i bosanskohercegovačkih umjetnika.

U sklopu ceremonije otvorenja, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić upriličit će u Vijećnici prvi zvanični prijem za blizu 300 zvanica iz političkog, javnog i kulturnog života grada i zemlje. U prisustvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, predstavnika Vijeća ministara BiH, Federacije BiH, Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i općina, te predstavnika diplomatskog kora i Delegacije EU u BiH, gradonačelnik Komšić će u znak zahvalnosti uručiti priznanje i poklon prijateljima donatorima koji su svojom materijalnom potporom pomogli obnovu Vijećnice u proteklih 18 godina, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.

Kruna bogatog programa, u kojem učestvuje preko 300 izvođača, bit će spektakularna 3D video mapping projekcija na samoj zgradi Vijećnice, za čiju izradu je zadužena ekipa kreativaca okupljenih oko sarajevskog Knap Studia. Kroz ovaj video art bit će prikazana historija Vijećnice, koja je naraskidivo isprepletena sa novijom historijom Sarajeva. Vijećnica će na ovaj način postati svojevrsnim naratorom priče o Sarajevu, gradu kojeg je američka spisateljica Susan Sontag nazvala simbolom 20. stoljeća.

I sami građani grada Sarajeva bit će dio svečanosti otvorenja Vijećnice. Oni koji se odluče da prisustvuju ceremoniji otvaranja, dvosatni program će moći pratiti preko led ekrana koji će biti raspoređeni ispred Vijećnice. Istovremeno, bit će realiziran i prijenos uživo putem BHT1, generalnog medijskog pokrovitelja.

Da ta priča dopre do najudaljenijih krajeva svijeta pobrinut će se BHT1 i Al Jazeera, koji će sliku otvorenja Vijećnice putem eurovizijske razmjene (u 84 zemlje), odnosno satelita odaslati po čitavom svijetu.

Sljedeći korak je virtualni obilazak unutrašnjosti Vijećnice putem službene stranice Grada Sarajeva, kako bi svi naši građani iz svih dijelova BiH ali i oni koji žive širom Evrope i svijeta, kao i svi drugi zainteresirani imali mogućnost da pogledaju i uživaju i prelijepom enterijeru ovog nacionalnog spomenika.