BiH
56

Komšić: Vijećnica pokazuje da je Sarajevo uvijek uspijevalo pobijediti zlo i fašizam

Piše: Am. Dž.
Radovi na sarajevskoj Vijećnići biće završeni u narednim danima, a Vijećica će zvanično biti otvorena 9. maja, izjavio je danas u Sarajevu gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

On je na press-konferenciji održanoj u auli Vijećnice podsjetio da će Vijećnica biti otvorena na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

"Smatramo da je to najprimjereniji datum za otvaranje. Malo je ovakvih zgrada u Evropi koje su simbol susreta civilizacija. To je arhitektonsko a ujedno i umjetničko djelo. Ova zgrada sintetizira povijest cijele zemlje i Sarajeva. Ona pokazuje, ovako obnovljena, da je Sarajevo uvijek uspijevalo pobijediti zlo i fašizam", rekao je Komšić.

Istakao je da je u projektu obnove u Vijećnici planiran prostor za Nacionalnu biblioteku BiH i muzej.

Radovi četvrte faze unutra Vijećnice su pri kraju, ostalo je još da se urade neke finese. Vijećnica prelijepo izgleda, ona dobiva formu kakvu je imala prije 118 godina. ovo je jedno impresivno djelo. Sarajevska vijećnica će biti jedna od najljepših vijećnica u Evropi", rekao je Komšić.

Svečano otvaranje Vijećnice pratit će muzičko-scenski spektakl rediteljice Mirele Trepanić, a u programu će učestvovati više od 200 volontera. U cijelom programu će, između ostalih, učestvovati i glumica Nada Đurevska i Sarajevska filharmonija.