BiH
10

Slijepi bračni par već 12 godina čeka rješenje stambenog pitanja

Piše: M. N.
Hatidža i Besim Nuhbegović su slijepi bračni par koji živi od socijalnih primanja i jedne penzije. Od 2003. godine pokušavaju riješiti svoje stambeno pitanje i uprkos raznim obećanjima Općine Novi Grad Sarajevo i danas žive kao podstanari koji jedva plaćaju kiriju.
Hatidža Demirovski Nuhbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Hatidža Demirovski Nuhbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Već godinama vodim borbu s nepoznatim neprijateljem koji me očigledno sputava i otežava ionako težak život. Borim se od 2003. godine i doživljavam svakakve užase. Te godine je bila podjela socijalnih stanova i izvršen je komisijski popis porodične kuće u kojoj sam živjela, a koja se nalazila ispod gradske deponije, odnosno na području koje je nepristupačno i osobama bez nedostataka. Raspodjela stanova vršena je u saradnji s udruženjima osoba s invaliditetom i slijepih. Imala sam 165 bodova i bila sam 12. na listi te sam dobila obavijest da sam dobila stan. Potpisala sam odluku i rečeno mi je da dođem za sedam dana po ključeve. No, tada poništavaju odluku i ni danas nemam obrazloženje zbog čega", rekla je u razgovoru za Klix.ba Hatidža.

Velika kirija i skupi lijekovi

Četiri godine nakon toga obraća se Općini Novi Grad i ponovo podnosi zahtjev za rješavanje stambenog pitanja. Isto čini i 2010. godine, da bi 2014. godine dobila informaciju kako Općina daje stanove pod kiriju.

"Tada smo otišli kod načelnika Semira Efendića koji sve potvrđuje i daje nam obećanje da će nas imati u vidu kao socijalno ugroženu porodicu. Kazao je sekretarici da nas lično obavijesti o konkursu, što je i učinila. Konkurs je izašao 8. aprila ove godine i mi smo podnijeli zahtjev s kompletnom dokumentacijom 22. aprila. Dobili smo informaciju da je komisija već jednom zasjedala i da nas nema na spisku. Ne znamo više šta da radimo. Spremni smo plaćati tu kiriju jer prema odluci načelnika garsonijera se plaća 1-2 KM po kvadratu. To je puno podnošljivije nego 220 KM koliko sada plaćamo. Osim kirije i računa plaćamo i našu asistenticu koja nas vodi gdje treba. Od općine dva puta godišnje dobijemo 200 KM", kazala je.

Hatidža je vrlo lošeg zdravstvenog stanja. U 2012. godini doživjela je moždani udar koji joj je ostavio ožiljak od pet milimetara. Oslabila joj je cirkulacija u mozgu i pije terapiju koja sadrži tri vrste tableta koje se plaćaju. Oštećena joj je i lijeva srčana komora, a uskoro mora i na operaciju kičme. Koristi i Blink kapi kojima vlaži oči, a one koštaju 25 KM.

"Sve navedene probleme riješila bi ta garsonjera, bilo bi lakše. Ne mogu da vjerujem da nema nijedne garsonjere u gradu gdje bismo mogli normalno živjeti. Ne znam koliko dugo ću moći podnositi ovu nepravdu i zlo. Sada živimo u Geteovoj ulici na devetom spratu i čini mi se da ću tu ostati do kraja života", kazala je.

U toku razmatranje prijava od 8. aprila

U odgovoru iz Općine Novi Grad na upit koji smo uputili 15. septembra, a koji su dostavili 6. oktobra, navodi se kako su na oglas za podnošenje prijava za davanje u zakup stanova u vlasništvu Općine Novi Grad Sarajevo, objavljen 8. aprila, a zatvoren 8. maja 2015. godine, zaprimili 60 prijava, među kojima je i prijava porodice Nuhbegović.

"Predmet navedenog oglasa je 14 stanova. U toku je razmatranje prijava koje provodi nadležna Komisija za dodjelu stanova kojima raspolaže Općina Novi Grad Sarajevo. Na osnovu važeće Odluke prema kojoj se provodi oglas, podnosioci prijave se boduju po kriterijima koji su određeni tom Odlukom, a jedan od kriterija za bodovanje je i socijalna ugroženost, tako da podnosilac prijave koji je socijalno ugrožena osoba, po tom kriteriju dobija određeni broj bodova. Postupak je pri kraju, tako da bi utvrđeni prijedlog rang-liste za stanove uskoro trebao biti objavljen na oglasnoj ploči Općine Novi Grad Sarajevo", navodi se u odgovoru Press službe Općine Novi Grad.