BiH
227

Nova prilika: Saznajte uvjete i kriterije za povoljniju kupovinu stanova za mlade u KS

Piše: N. N.
Stanovi u naseju Rosulje u Vogošći (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo na posljednjoj sjednici donijela je Odluku o kategoriji osoba, uslovima i kriterijima za rješavanje stambenog pitanja putem kupovine stana pod povoljnijim uslovima. Ovom odlukom omogućit će se nastavak kupovine stanova po povoljnijim uvjetima za građane Kantona Sarajevo koji prvi put rješavaju stambeno pitanje, a u posebnom fokusu su mladi.

Tri osnovna kriterija koja mora ispunjavati osoba koja želi aplicirati za kupovinu stana pod povoljnim uvjetima su državljanstvo BiH, prijavljeno prebivalište na području KS najmanje u posljednje tri godine, starosna dob između 18 i 50 godina, te da prvi put rješava stambeno pitanje.

Ako ispunjavate osnovne uvjete imate mogućnost aplicirati za kupovinu stana pod povoljnijim uvjetima. Praksa omogućavanja povoljnije kupovine stanova na području KS postoji već osam godina, a ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić za Klix.ba kaže kako će ova praksa biti nastavljena i ubuduće.

"Kada je ova nova odluka u pitanju ona ima dva suštinska dijela. Prvi su osnovni uvjeti koje mora ispunjavati svako ko želi aplicirati, a koje ste vi već naveli. Drugi dio odluke tretira kriterije na osnovu kojih će se napraviti rang-lista zainteresiranih kandidata", kaže za Klix.ba Čedomir Lukić.

Povoljniji uslovi se ogledaju u povoljnijoj cijeni koju građani plaćaju po metru kvadratnom.

Za lokalitet Dobrinje V cijena iznosi 1.610 KM po metru kvadratnom, za lokalitet Rosulja u Vogošći 1.580 KM po metru kvadratnom i 1.450 KM na lokalitetu Banovac u Ilijašu. U cijenu je uključen PDV. Na Dobrinji ima 30-ak slobodnih stanova, u Vogošći također 30-ak, dok u Ilijašu ima 10-ak slobodnih stanova. Trenutno se povoljniji stanovi mogu kupiti samo na ove tri lokacije.

"Ove cijene koje su određene još 2008. nikada nisu bile više od tržišnih cijena, iako je u posljednjih nekoliko godina došlo do pada cijena nekretnina. One su i danas povoljnije od tržišnih cijena", kaže Lukić.

Drugi dio povoljnosti odnosi se na samo finansiranje kupovine ovih stanova.

"Mi smo godinama prije imali kredite za mlade koji rješavaju stambeno pitanje gdje su oni bili oni koji su morali ispunjavati uvjete koje su banke postavljale. Mi smo u ovom slučaju dali mogućnost aplikantima da oni ne budu podnosioci zahtjeva prema bankama za osiguravanje sredstava. To sada mogu biti i njihovi roditelji, prijatelji...", pojašnjava Lukić.

Ministar Lukić dodaje da Kantonalni fond za izgradnju stanova nudi opciju da aplikanti koji ostvare pravo na kupovinu stana pod povoljnijim uvjetima plate 30 posto ukupne cijene stana, dok ostatak plaćaju u ratama (od 60 do 80 jednakih rata) i to bez kamata.

Javni poziv je, kako kaže ministar Lukić, trajno otvoren. Ministarstvo će u narednom periodu objaviti poziv za dostavu aplikacija, a nakon isteka roka za dostavljanje aplikacija bit će napravljena rang-lista. No, ako svi stanovi ne budu prodati, aplikacije će se moći podnositi i dalje, a rang-lista će se formirati na kraju svakog mjeseca.

Sve kriterije na osnovu kojih će se utvrđivati rang-lista možete pogledati ovdje.