Dva scenarija
292

Slavo Kukić: Čović ima razlog da aplaudira Komšiću i Našoj stranci

D. Be.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Univerzitetski profesor i doktor socioloških nauka Slavo Kukić smatra da Dragan Čović ima razlog da aplaudira odlukama Željka Komšića i Naše stranke da imaju odvojene kandidate za člana Predsjedništva BiH.

"Ko god bude kandidat za Predsjedništvo BiH iz Naše stranke, dijelit će s Komšićem biračko tijelo. To je odluka za koju Dragan Čović ima razloga da aplaudira. To je i pokazatelj gdje je građanski politički spektar u BiH", izjavio je Kukić.

Komentarišući usaglašene stavove SDA, SDP-a, DF-a i SBB-a o izmjenama Izbornog zakona BiH, Kukić je kazao da su SDP i DF sami dali povod lideru HDZ-a Draganu Čoviću da ih nakon današnje sjednice Hrvatskog narodnog sabora nazove "bošnjačkim strankama".

"Ne vidim nijedan razlog da su SDP i DF trebali ići u saveze i zaključivati ikakve sporazume s HDZ-ovim prirodnim saveznikom koji će sutra, nakon izbora, ako dođe u situaciju, opet birati HDZ kao stranku čija je politička filozofija umrežena s njenom političkom filozofijom", smatra Kukić.

Kukić ističe da je "HNS sklopljeni list u kojem se tačno zna ko vedri i oblači".

"Čović i HDZ neće prihvatiti ništa osim onoga što su ultimativno postavili kao svoj zahtjev. Čoviću ta situacija odgovara po dva osnova", smatra Kukić.

Naš sagovornik ističe da bi u prvom slučaju potpunog ispunjenja Čovićevog zahtjeva on definitivno ostvario ono što mu je krajnji cilj, a to je podjela zemlje po još jednoj entitetskoj liniji.

"U drugom slučaju, ako ne budu prihvaćeni njegovi zahtjevi, to produžava njegovu finansijsku, pravosudnu i svaku drugu moć gdje zadržava tzv. tehničko stanje, odnosno ono što je prije izbora zatečeno, da ima apsolutnu političku, društvenu, finansijsku i pravosudnu kontrolu u BiH".

Bilo koji od ta dva scenarija, smatra Kukić, Čoviću odgovara, te dodaje da predsjednik HDZ-a nije spreman na kompromise i razgovore te da presudu Ustavnog suda tumači kako njemu odgovara.