BiH
0

Skupština TK: Promrzli radnici satima čekali na usvajanje dnevnog reda

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Redovna sjednica Skupštine TK počela je nakon što su zastupnici poslije nekoliko sati usvojili dnevni red. Naime, zastupnike u Skupštini TK dočekali su promrzli radnici pet nekadašnjih privrednih giganata, koji traže jednokratnu pomoć do 500 KM, pravo na liječenje, uvezivanje radnog staža, pokretanje proizvodnje u Konjuhu i Diti.

"Ovo je nečuveno. Počeli su u 10 sati, a onda su pauzama testirali strpljenje radnika. Poručujemo im kako nećemo odustati, nastavit ćemo sa svojom borbom i istrajati u svojim namjerama“, poručili su predstavnici okupljenih radnika.

U jednom trenutku došlo je do bliskog kontakta Sakiba Kopića i nekadašnjeg premijera, a današnjeg zastupnika SDP-a Senahida Šakovića.

"Čeka vas bosansko proljeće“, poručio je Kopić Šakoviću, ali i drugim okupljenim zastupnicima.

U vrijeme doručka zastupnik Zoran Jovanović uzeo je kutiju s burecima i dao ih jednom radniku, koji je kutiju odnio do radnika ispred BKC-a i podijelio im doručak.

Na sjednici Skupštini TK bili su i predstavnici Sindikata obrazovanja koji su, također, najavili generalni štrajk.

Radnici pet nekadašnjih privrednih giganata, Konjuha, Dite, Poliolchema, Polihema i Resod – Guminga, najavili su nove proteste u srijedu, a zastupnici u Skupštini TK im za sada nisu ponudili odgovore na njihove zahtjeve.