BiH
5

Sastanci u Skupštini TK: Prijedloge dostavio Plenum građana, Sindikati i druga udruženja

Piše: D. Brkić
Nakon što je na vanrednoj sjednici Skupštine TK, koja je održana u zgradi zakonodavne vlasti TK a ne u BKC-u Tuzla kako je do sada bio slučaj, predsjednik Slađan Ilić i zastupnici parlamentarnih stranaka održali su sastanak sa predstavnicima Sindikata pet firmi s područja TK, predstavnicima Plenuma građana i Savezom samostalnih sindikata TK.

"Dobili smo zahtjeve u narednih dan-dva javnost ćemo obavijestiti o našim daljim koracima. Za ispunjenje nekih od zahtjeva neophodno je ići u izmjene zakona na kantonalnom, ali i na federalnom nivou", rekao je Muhamed Šadić, dopredsjednik Skupštine TK.

Predstavnica radnika "Dite" Emina Busuladžić poručila je zastupnicima da ne smiju biti, kako je rekla, ubice svoje djece. Predstavnik Plenuma građana Almir Arnaut je zatražio da se djeluje po hitnom postupku, jer će u suprotnom i Skupština TK biti veliki krivac za novonastalu situaciju.

Predstavnici Sindikata naveli su kako se treba utvrditi da li je moguće pokretanje proizvodnje u "Diti" i "Konjuhu", a još jednom su potcrtali kako neće dozvoliti pokretanje stečajnog postupka.

Predstavnici Plenuma građana najavili su novu sjednicu večeras u 18 sati u Narodnom pozorištu Tuzla, a Skupštini TK su dostavili svoje zaključke.

Također, najavljeno je mirno okupljanje ispred zgrade Vlade TK.