Ukidanje i spajanje
111

Skupština KS usvojila Plan reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS

Piše: M. N.
Zilha Ademaj (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zilha Ademaj (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon višesatne rasprave zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su usvojili Prijedlog odluke o usvajanju Plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS. Za je glasao 21 zastupnik, protiv je bilo 10, a suzdržanih nije bilo.

Premijer KS Elmedin Konaković je istakao da nije riječ o reformi, već o uvođenju reda i upotpunjavanju zdravstvenog sistema te da reorganizacija nije korak nazad, već mali korak naprijed.

"Na Studentskoj poliklinici se godišnje pruži 1,1 usluga po studentu. To se sve može uraditi u svakoj maloj ambulanti jer mi nemamo para da to plaćamo. Taj sistem je preskup", rekao je Konaković.

Istakao je da je nemoguće organizirati kvalitetnu uslugu i da trenutno djecu ne liječe pedijatri, jer su specijalizacije rađene "po babi i stričevima".

"Ovo je potpuno logična stvar, da se ispoštuju zakoni i da stvar funkcionira bolje jer specijalističko-zdravstvena usluga mora biti na sekundarnom nivou", rekao je dodajući da je reorganizacija ozbiljan korak čiji je cilj obezbjediti poteze za neke druge korake.

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj dala je opširno obrazloženje Plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS. Podsjetila je da nacrt odluke donesen na sjednici 26. oktobra 2016. godine te da je isti dostavljen svim zdravstvenim ustanovama, kantonalnim organima, jedinicama lokalne samouprave, naučnim i stručnim ustanovama i svim zainteresovanim stranama.

"Nakon javne rasprave dobili smo mišljenja 25 zainteresovanih subjekata. Svi učesnici javne rasprave imaju jedinstven stav a to je da je stanje u zdravstvu nemoguće i da su potrebne korjenite promjene. Ovaj plan reorganizacije urađen je s ciljem da se izvrši usklađivanje organizacije djelatnosti zdravstvenih ustanova sa zakonskim propisima. Cilj je da se jasno definira podjela u radu i nadležnosti zdravstvenih ustanova, što bi dovelo do bolje iskorištenosti svih kapaciteta, prostora i kadrova kako bi se poboljšala usluga, smanjile gužve, čekanja na specijalističke preglede i da omogućimo građanima da se skrati put do dijagnoze i od porodične medicine do pregleda u bolnici", kazala je Ademaj.

Istakla je da je ovo prvi korak u reformskim procesima i da samo stanje u zdravstvu ukazuje na to da je reforma nužna.

Uslijedila je višesatna rasprava i diskusija, a zastupnici su ministrici postavili brojna pitanja i tražili da pojasni kako se planiraju napraviti uštede, šta će biti s radnicima i da li će ukidanje studentske klinike dovesti do potencijalnog povećanja broja zaraženih virusima.

Podsjetimo, prema ovoj odluci predviđeno je, između ostalog, ukidanje studentske poliklinike, prebacivanje djece od 6 godina u porodičnu medicinu i privatiziranje stomatološke prakse u domovima zdravlja.