BiH
0

Skupština KS usvojila izmjene Zakona o sudskim taksama

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U nastavku 28. radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo danas je usvojen Zakon o izmjenama Zakona o sudskim taksama po hitnom postupku, zbog provođenja Odluke o dopustivosti i meritumu Ustavnog suda BiH.

Tom Odlukom je utvrđeno da odredba člana 4. Zakona o sudskim taksama nije u skladu sa čl. 2 Ustava BiH i čl. 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (pravo na pravično suđenje).

Razlog za to je „onemogućavanje vođenja postupka ako na podnesak, uključujući i tužbu, nije unaprijed plaćena sudska taksa“, odnosno ne predstavlja sredstvo koje je razumno proporcionalno ostvarenju legitimnog cilja, jer se na taj način potpuno ograničava pravo na pristup sudu, odnosno mogućnost vođenja sudskog postupka.

Rok za usaglašavanje je šest mjeseci od objavljivanja odluke.

Naime, Član 1. Odredbe čl. 4. Zakona usklađuju sa Odlukom Ustavnog suda BiH, odnosno zadržava se opšta odredba o plaćanju takse unaprijed, ali se sud obavezuje da, u slučaju da stranka sudu dostavi podnesak bez dokaza o plaćenoj taksi, sud donosi rješenje iz člana 19. ovog zakona.

Sud će postupiti na isti način i u slučaju kada odbije zahtjev za oslobađanje od plaćanja takse.

Neplaćena sudska taksa ne zadržava tok sudskog postupka, te se tako omogućava svakom licu pristup sudu i vođenje postupka, kao jednom od osnovnih ljudskih prava utvrđenih u članu 2. Ustava FBiH i članu 6. Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Također, brisanjem stava (4) u članu 9. Zakona otklanja se dikriminacija koja je izvršena oslobađanjem od obaveze dostavljanja dokaza o plaćenoj sudskoj taksi određenih pravnih subjekata i vrši usaglašavanje sa Odlukom Ustavnog suda BiH.

"Izmjenom člana 19.st. (1) i (2) obavezuje se službeno lice koje preduzima radnje u postupku da donese rješenje, kojim obavezuje stranku da u roku od osam dana plati taksu, pravo na žalbu, koja ne odlaže izvršenje rješenja, te kontrolu naplate takse. Čl. 4.- propisuje se uobičajeni rok za stupanje na snagu ovog zakona", navela je u obrazloženju ministrica pravde i uprave KS Velida Memić.

Zakon je razmatran i usvojen po hitnom postupku, jer se radi o uređivanju odnosa i pitanja za čije uređivanje postoji neodložna potreba, s obzirom na rok koji je utvrđen presudom Ustavnog suda BiH, dok bi donošenje zakona o redovnom postupku moglo bi izazvati štetne posljedice za društvene interese u Kantonu.

Nakon usvajanja ove tačke dnevnog reda Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke, i Elmedin Konaković, predsjednik kluba zastupnika SDA, tražili su da se sjednica prekine zbog košarkaške utakmice BiH-Litvanija, za šta većina zastupnika ipak nije bila.

S obzirom da se s tim nisu složili Konaković i Kojović su napustili sjednicu, na kojoj danas nije usvojen Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo, kao ni Prijedlog odluke o zaduživanju Kantona Sarajevo u iznosu od 10 miliona KM.